Fost procuror general interimar amnistiat la solicitarea procurorilor

Andrei Pântea, fost procuror general interimar
Andrei Pântea, fost procuror general interimar (proTV.md)

Fostul procuror general interimar, Andrei Pântea a fost condamnat luni, 16 ianuarie, la doi ani de detenţie pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu după ce a transferat în Federaţia Rusă dosarul hoţului Grigore Karamalak, zis ”Bulgarul”. Tot atunci, instanţa a dispus amnistierea fostului procuror, solicitarea venind din partea acuzării, notează anticorupţie.md. Astfel, Andrei Pântea a fost eliberat imediat din izolator.

Potrivit sentinţei magistraţilor, Andrei Pântea nu va avea dreptul să ocupe funcţii publice pentru o perioadă de trei ani.

În opinia procurorului Vitalie Galeru sentinţa nu va fi atacată cu recurs de nici una dintre părţi.

Menţionăm că Grigore Karamalak a părăsit Republica Moldova la sfârşitul anului 1998, la doar câteva zile după ce a fost eliberat din arest preventiv şi plasat sub control judiciar. Potrivit radiochisinau.md, Karamalak a fost reţinut în acelaşi an pentru că ar fi condus un grup infracţional care ar fi comis o serie de omoruri şi jafuri, răpiri de persoane, estorcare de bani şi atacuri banditeşti. În final, acesta a reuşit să obţină cetăţenie rusă, cu toate că se afla în urmărire internaţională încă de când a fugit din Moldova.

În perioada în care deţinea funcţia de prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea ar fi dispus, ilegal, transferul dosarului de învinuire a interlopului Grigore Karamalak pe adresa organelor competente din Federaţia Rusă. Ajuns în Rusia, dosarul a fost clasat de către autorităţile competente. Ulterior, procurorii l-au învinuit pe Pântea că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu.

La 21 septembrie 2016, a fost reluată urmărirea penală a interlopului Grigore Karamalak, după ce Procuratura Generală a dispus anularea ordonanţei prin care a fost dispusă transmiterea cauzei acestuia către autorităţile Federaţiei Ruse. Potrivit sursei citate, în prezent, procurorii susţin că întreprind acţiuni pentru restabilirea materialelor dosarului care ar permite tragerea la răspundere a interlopului Karamalak pentru comiterea unor crime deosebit de grave.

Andrei Pântea a deţinut funcţia de adjunct al procurorului general timp de cinci ani. Ulterior a fost transferat în funcţia de procuror adjunct al municipiului Chişinău. De-a lungul anilor, acesta a fost subiectul mai multor anchete de serviciu, fiind acuzat de comiterea unor acte de corupţie, precum şi de legături cu lideri din lumea interlopă.