Preşedintele R. Moldova la Moscova: Vrem acorduri noi cu UE

Şeful statului, Igor Dodon încearcă să pună în aplicare, în calitatea sa de preşedinte al R. Moldova, declaraţiile făcute înainte şi în perioada campaniei electorale privind Acordul de Asociere RM-UE.
Delegaţia R. Moldova la Moscova în frunte cu Igor Dodon
Delegaţia R. Moldova la Moscova în frunte cu Igor Dodon (rg.ru)

Un şir de acorduri semnate între Moldova şi Uniunea Europeană au fost semnate în grabă, a declarat marţi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon în timp ce se afla într-o vizită la Moscova.

„Noi înţelegem realităţile geopolitice la etapa actuală, înţelegem că sunt aplicate anumite acorduri semnate între Moldova şi Uniunea Europeană, totuşi considerăm că au fost semnate în grabă, în 2014, astfel că optăm pentru acorduri noi”, a declarat Igor Dodon la întâlnirea cu preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienco , notează portalul de ştiri ria.ru.

Menţionăm că Igor Dodon, încă în perioada în care era lider al Partidului Socialiştilor a afirmat în repetate rânduri că printre priorităţile fracţiunii politice pe care o conduce se numără denunţarea Acordului de Asociere cu UE şi formarea unui guvern de centru-stânga, fiind dur criticat pentru declaraţiile făcute.

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat la 27 iunie la Bruxelles. Acesta include o Zonă de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Conform Acordului, Moldova trebuie să-şi deschidă piaţa pentru produsele europene. Potrivit sursei citate, Rusia, fiind îngrijorată că prin Moldova va avea loc o reexportare a mărfurilor din UE, a introdus interdicţii temporare la importul produselor moldoveneşti pe teritoriul său.

Cu o opinie privind deplasarea şefului statului la Moscova a venit, pentru Ziarul de Gardă, analistul politic, Oazu Nantoi care consideră că „pe lângă faptul că Dodon a fost promovat de domnul Plahotniuc în funcţia de preşedinte al R.M., domnul Dodon, într-o manieră obraznică, demonstrativă, se poziţionează în calitate de agent de influenţă a Federaţiei Ruse, care a atacat mişeleşte R.M. în 1992, care a atacat şi a conservat conflicte în Georgia, în Karabah, care a atacat, în 2008, Georgia, care a anexat ilegal Crimeea şi a atacat Ucraina. Şi iată domnul Dodon, care este şeful statului şi ne reprezintă, merge la Moscova, având în spate promisiunea de a federaliza RM”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe