Experţi: Majorarea tarifelor la energia electrică şi gaz – o redistribuire a miliardului furat, un scenariu bine pus la punct

(photos.com)

Rezultatul furtului unui miliard de dolari de la băncile din Republica Moldova îşi spune cuvântul, fiind operate deja primele majorări ale tarifelor pentru energia electrică şi gaz, care de fapt, nu au nicio justificare economică. Invocând deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul, care s-a întâmplat din cauza fraudelor din sistemul financiar, guvernanţii speră să pună aceste scumpiri pe umerii consumatorilor, sunt de părere mai mulţi experţi economici.

600 de milioane de lei, este suma pe care o vor achita anual, nejustificat cetăţenii RM, după scumpirile impuse de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care în loc să protejeze consumatorii, a făcut cârdăşie cu furnizorii, cerând scumpiri, informează jurnal.md.

În opinia expertului economic şi fostului director al ANRE, Victor Parlicov, moldovenii vor fi nevoiţi să mai scoată din buzunare încă 300 de milioane de lei anual, din cauza unei modificări a legii cu privire la gazele naturale, propusă de deputatul PLDM, Simion Furdui, despre care se spunea că este informatorul oligarhului Vladimir Plahotniuc, şi votată de aşa zisa coaliţie pro-europeană, care a dus la majorarea de 16 ori a tarifului pentru transportul gazelor.

„Preţul de achiziţie a energiei electrice a crescut în lei cu 40%, astfel a fost ajustat şi tariful. În acest caz mi se pare ceva normal şi justificat. În ceea ce priveşte tarifele la gaz acolo sunt probleme. Preţul pentru gaz chiar şi în lei a scăzut. Deşi leul s-a devalorizat, preţul la gazele naturale s-a prăbuşit, în special în 2015. Chiar şi aşa, cei de la ANRE au găsit temei să majoreze tarifele cu 15%, ignorând lucrul care s-a făcut la agenţie la acest capitol în ultimii ani, inclusiv în perioada în care eram acolo. În primul rând, s-a introdus suplimentar în tarif pierderile de gaze din sistemul de distribuţie. Asta va costa consumatorii în jur de 60-70 de milioane de lei anual”, a declarat Parlicov.

Potrivit expertului economic Gheorghe Costandachi, majorările tarifelor sunt o consecinţă a crizei financiare provocate de furtul secolului, din sistemul bancar, neavând, de fapt nici o justificare economică.

Ba mai mult, în opinia expertului, „Este o redistribuire a acelui miliard de dolari, un scenariu bine pus la punct. Astfel o parte din acest miliard furat va fi pus pe seama consumatorilor din contul plăţilor comunale. Noi cunoaştem cine este stăpân, cine conduce din umbră cu toate aceste întreprinderi, cine le face lobby din punct de vedere economic şi politic. De vină sunt fostele guvernări: alianţa 1, alianţa 2, alianţa pro-europeană în frunte cu Iurie Leancă care a favorizat furtul acelui miliard. S-a urmărit ca leul să fie devalorizat astfel că preţurile la toate resursele energetice să nu fie reduse în conformitate cu tendinţele internaţionale. De fapt, pe plan internaţional ele au scăzut de la 35 la 60%, mai ales la ţiţei.”

„Lumea ar trebui să protesteze masiv şi să iasă în stradă. Dar în Moldova nu ştiu ce ar trebui să se întâmple ca să iasă în stradă. Dacă s-a furat Banca de Economii, banca poporului, şi lumea nu a protestat, nu mă aştept la proteste din partea oamenilor. Doar un număr mic de populaţie înţelege ceea ce se întâmplă”, a subliniat analistul politic, Valentin Dolganiuc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.