Expert de la Berlin, profund dezamăgit: Am susţinut guvernul RM, dar s-a dovedit a fi foarte corupt

Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova (Epoch Times)

Stefan Meister, şef de program în cadrul Asociaţiei germane pentru Politică Externă (DGAP), specializat pe Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală şi Rusia, este de părere că politicienii de la Chişinău au transformat Republica Moldova dintr-o prioritate a politicii externe a Germaniei şi cu perspectivă europeană într-o decepţie pentru partenerii internaţionali.

„Republica Moldova a avut prioritate în politica externă a Germaniei. Vă amintiţi procesul de la Meseberg unde guvernul german şi cancelara Angela Merkel au încercat să negocieze cu Rusia o soluţie pentru conflictul transnistrean. Oficialii moldoveni călătoreau des şi erau bine primiţi la Berlin, aceştia aveau susţinerea Bruxellesului şi a părţii germane pentru a ajuta Moldova să devină o poveste de succes. Totul era văzut pozitiv, ca o poveste de succes”, a declarat expertul german într-un interviu pentru emisiunea radio „Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă” citat de infoprut.ro.

Liderii politici de la Chişinău şi situaţia în care se află în prezent R. Moldova, le-a spulberat partenerilor europeni speranţa pe care au avut-o în momentul creării Alianţei pentru Integrare Europeană, este de părere specialistul german.

„Ce observăm acum este o profundă frustrare în legătură cu ce se întâmplă în Moldova şi cu oameni de genul lui Filat, care, de fapt sunt aceiaşi care erau şi atunci. A existat o speranţă în legătură cu faptul că, coaliţia de la Chişinău este cu adevărat o Alianţă pentru Integrare Europeană, pentru ca în final să vedem că aceşti lideri sunt mai mult sau mai puţin nişte oligarhi obişnuiţi care vor să facă bani şi sunt implicaţi în multe scheme de corupţie”, a specificat Meister.

În opinia expertului de la Berlin, încrederea Uniunii Europene în Republica Moldova este subminată. Ba mai mult, Meister a precizat că „aceasta este o mare problemă, pentru că noi, UE, am susţinut un guvern care s-a dovedit a fi foarte corupt”. Acesta nu a ezitat să menţioneze şi faptul că RM nu mai este deja o prioritate, având în vedere criza din Ucraina şi relaţiile Uniunii Europene cu Rusia, relatează infoprut.ro.

„Cred că entuziasmul legat de faptul că Moldova este cel mai bun exemplu şi are nevoie de susţinere la cel mai înalt nivel şi că Germania ar trebui să gireze Moldova s-a încheiat. Există înţelegerea faptului că Moldova nu e totuşi chiar atât de importantă, mai ales că avem alte crize care necesită mai multă atenţie”, a punctat şeful de program în cadrul DGAP.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.