PPEM: Îngheţarea asistenţei financiare, un eşec cauzat de coaliţia PLDM-PD-PCRM

Îngheţarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova, planificată pentru anul 2015, anunţată marţi de către Delegaţia Uniunii Europene de la Chişinău, a pus pe gânduri grupul de iniţiativă al Partidului Popular European din Moldova. Este prima dată, după 2009, când ţara noastră se află într-o astfel de situaţie ruşinoasă, care reflectă modul dezastruos în care a fost gestionată guvernarea după formarea majorităţii parlamentare PLDM-PD-PCRM, se arată într-un comunicat al PPEM.
Sigla Partidului Popular European din Moldova (serviciul de presă PPEM)
Maria Maevschi
07.07.2015

Îngheţarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova, planificată pentru anul 2015, anunţată marţi de către Delegaţia Uniunii Europene de la Chişinău, a pus pe gânduri grupul de iniţiativă al Partidului Popular European din Moldova. Este prima dată, după 2009, când ţara noastră se află într-o astfel de situaţie ruşinoasă, care reflectă modul dezastruos în care a fost gestionată guvernarea după formarea majorităţii parlamentare PLDM-PD-PCRM, se arată într-un comunicat al PPEM.

Potrivit membrilor PPEM, actuala guvernare a fost sortită eşecului încă de la început, căci scopul ei era doar de a acoperi frustrările unora şi interesele de grup şi scoaterea RM de pe calea europeană, făcând tot felul de înţelegeri politice ascunse, îndeosebi după alegerile parlamentare din noiembrie 2014.

„Astăzi, din păcate, suntem în situaţia să constatăm că, din cauza unei guvernări dezastruoase din ultimele 5 luni, lucrurile au evoluat exact aşa cum am prevăzut: lipsa reformelor, inclusiv în domeniul justiţiei, niciun progres în ceea ce priveşte investigarea fraudei bancare, inexistenţa unui plan de redresare a situaţiei acestui sistem, fără rezultate importante de implementare a angajamentelor stabilite în Acordul de Asociere RM-UE. Iar efectul acestor inacţiuni este întreruperea negocierilor cu FMI, amânarea obţinerii asistenţei macro-financiare din partea FMI şi a Uniunii Europene, suspendarea asistenţei financiare a Băncii Mondiale de 45 milioane de USD”, se menţionează în aceeaşi sursă.

Este pentru prima oară în acest an, când Moldova nu va primi asistenţa financiară din partea UE în cadrul programului „mai mult pentru mai mult”, ceea ce ar fi trebuit să fie aproximativ 30 de milioane de euro. Luni, însă, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, a anunţat îngheţarea asistenţei directe bugetare planificate pentru 2015 în valoare de 47,5 milioane de euro. În total, ţara noastră pierde aproximativ 2,4 miliarde de lei.

După ce, în 2014, Moldova a obţinut eliminarea vizelor pentru ţările UE şi semnarea Acordului de Asociere, pregătindu-se şi depunerea cererii de aderare la UE, acest eşec nu este tocmai oportun pentru RM.

„Cu toate acestea, astăzi, negocierile pentru formarea unei coaliţii pro-europene bat pasul pe loc. Se desfăşoară doar discuţii de tatonare, ţinute departe de ochii cetăţenilor, nimeni nu se grăbeşte să scoată ţara din situaţia complicată în care se află. Este o dovadă de iresponsabilitate, care va costa enorm Republica Moldova şi cetăţenii ei”, sunt de părere membrii PPEM.

În opinia PPEM, dacă Moldova nu iese cât mai repede din sfera grupurilor de interese şi nu formează o guvernare pro-europeană majoritară autentică, care să readucă ţara pe calea de modernizare europeană, atunci, în doar câteva luni, Moldova riscă să-şi piardă în totalitate credibilitatea în faţa partenerilor externi, fiind pusă în situaţia de a nu mai primi niciun suport financiar din exterior, urmând în final intrarea acesteia în incapacitate de plată.

În încheiere, membrii PPEM fac un apel către cei implicaţi în negocieri: „Cerem partidelor parlamentare implicate în negocieri să se aşeze în mod real la masa negocierilor, să pună pe primul plan interesele oamenilor şi să pregătească un plan pentru ieşirea ţării din criza în care se afundă. Negocierile trebuie să se desfăşoare transparent, atât faţă de societate, cât şi faţă de partenerii externi, astfel încât să poată fi îndreptate posibilele derapaje încă din momentul constituirii coaliţiei, nu după câteva luni de funcţionare, cum s-a întâmplat în acest an. Republica Moldova nu-şi mai permite să experimenteze şi nu-şi mai permite să stea la mâna unor oameni care sunt în stare să distrugă tot de s-a construit, din cauza orgoliului şi intereselor pe care le au. Ţara noastră are nevoie urgentă de o majoritate politică stabilă pro-Moldova şi pro-europeană, de un guvern funcţional, pentru că fiecare zi care trece în actuala situaţie, nu face decât să ne adâncească într-o criză din care este greu de estimat când şi cum vom ieşi.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor