Analist politic: Rudele lui Filat au fost arestate în urma politizării instituţiilor de drept

Igor Boţan, analist politic, membru al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” şi director ADEPT
Igor Boţan, analist politic, membru al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” şi director ADEPT (facebook.com / Igor-Botan)

Politizarea excesivă a instituţiilor de drept, pe care a promovat-o Vlad Filat alături de Mihai Ghimpu şi Vladimir Plahotniuc, îşi spune cuvântul, având în vedere arestul rudelor liderului PLDM pentru implicare în furtul de la BEM, afirmă analistul politic Igor Boţan, membru al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” şi director ADEPT.

„Nu este doar drama lui Filat dar şi a noastră a cetăţenilor. Şi furtul din sistemul bancar s-a făcut în urma politizării instituţiilor de drept. Eu în locul lui mi-aş fi cerut scuze de la rude, dacă consideram că sunt nevinovate. Dar el declară că va rămâne neclintit, vrând să ne convingă astfel că, cu un anumit stoicism, în virtutea presiunilor care se fac asupra rudelor sale, el rezistă şi va fi unul din cei care formează Alianţa pro-europeană. Este o declaraţie de politician, dar nu mai mult”, a declarat analistul în cadrul unei emisiuni de la TV7, informează IPN.

În opinia membrului platformei DA, Filat a avut posibilitate să schimbe lucrurile pentru Republica Moldova „în octombrie, 2011, când a declarat că porneşte lupta contra „păpuşarului”. Filat avea atunci o susţinere foarte mare din partea societăţii şi a Occidentului. Societatea l-ar fi susţinut. Dar în cele din urmă toate aceste declaraţii s-au dovedit a fi gratuite, iar Filat nu a avut decât să suporte consecinţele”, a menţionat expertul.

Directorul ADEPT este de părere că Plahotniuc şi Ghimpu au minţit societatea, având în vedere că „în septembrie 2010, Plahotniuc declara că îşi rezolvă treburile haiduceşte şi că nu are de gând să intre în politică. Dar şi-a respectat promisiunea doar pe ceea ce ţine de modul de a-şi soluţiona problemele. Mihai Ghimpu a declarat peste tot că nu va face alianţă cu mafioţii care fură bănci şi aeroporturi, dar a făcut-o. Acuma ei, inclusiv Filat, ne aruncă praf în ochi că la negocieri discută programul de guvernare. Ca atare ei discută cum să transforme în datorii de stat banii furaţi din rezervele Băncii Naţionale”.

Amintim că, joi, patru persoane - cumnatul şi naşul lui Filat; nepotul acestuia; directorulul financiar şi administratorul companiei Caravita - au fost reţinute, fiind puse sub învinuire pentru spălare de bani, infracţiune care a adus prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe