Experţi: Elitele de afaceri americane au devenit lobbyişti pentru China

Liderul chinez Xi Jinping la o şedinţă foto de grup cu fostul secretar de stat american Henry Kissinger, fostul secretar al Trezoreriei SUA Henry Paulson (dr) şi membrii unei delegaţii din cadrul Forumului Noua Economie 2019 in Beijing, China.
Liderul chinez Xi Jinping la o şedinţă foto de grup cu fostul secretar de stat american Henry Kissinger, fostul secretar al Trezoreriei SUA Henry Paulson (dr) şi membrii unei delegaţii din cadrul Forumului Noua Economie 2019 in Beijing, China. (Jason Lee-Pool/Getty Images)

Practicile comerciale abuzive bine documentate ale Beijingului, încălcările drepturilor omului şi agresiunea teritorială au fost greu de combătut, în parte din cauza lipsei de aliniere între conducerea politică şi militară a naţiunilor democratice, pe de o parte, şi elitele de afaceri occidentale care se angajează în comerţul cu China, pe de altă parte, au declarat experţii în cadrul unei audieri organizate de think tank-ul American Enterprise Institute, la 14 iunie.

Guvernele american şi europene tind să permită liderilor de la Beijing să le inducă sentimentul că executivul Chinei le-ar fi prieten, iar schimbarea acestui fals sentiment este de o importanţă capitală pentru a lua măsuri eficiente împotriva agresiunii Partidului Comunist Chinez (PCC) şi pentru a proteja securitatea naţională şi interesele economice şi politice ale puterilor occidentale, au spus experţii.

Intitulată "Apărarea economiilor occidentale împotriva practicilor neloiale ale Chinei", audierea a inclus o lungă mărturie din partea reprezentantului Darin LaHood, care a lansat un avertisment dur cu privire la ceea ce el consideră a fi pericolul pe care China îl reprezintă pentru lume.

"China, din punctul meu de vedere, este o ameninţare existenţială în multe feluri - din punct de vedere al securităţii naţionale, din punct de vedere economic, din punct de vedere comercial, din punct de vedere cibernetic. Spun acest lucru de multe ori: China are un plan pentru a ne înlocui, din punct de vedere economic, militar etc.", a declarat LaHood.

Dar chiar dacă liderii de la Beijing nutresc ambiţii potrivnice intereselor Statelor Unite, legăturile economice strânse dintre cele două puteri îi împiedică adesea pe unii oameni să vadă clar această problemă, a susţinut LaHood. În cel de-al 18-lea district din centrul statului Illinois pe care îl reprezintă în Congres, a spus LaHood, mijloacele de trai ale alegătorilor săi depind în mare măsură de comerţul cu China.

"Am al optulea cel mai mare district agricol din ţară. Aproximativ o treime din porumbul şi soia pe care fermierii mei le cultivă pleacă în fiecare zi în China. Am cea mai mare concentraţie de muncitori Caterpillar din întreaga lume. În districtul meu, fabricăm o mulţime de motoare, tractoare şi excavatoare", a declarat LaHood.

Caterpillar are 29 de fabrici de producţie, precum şi patru unităţi de cercetare şi dezvoltare în China, a subliniat el. Având în vedere aceste realităţi, există o neconcordanţă evidentă între o mare parte din retorica auzită în Congres, unde legislatorii solicită o mentalitate de Război Rece pentru a contracara ameninţarea PCC, şi realitatea de zi cu zi a unui parteneriat economic strâns între muncitorii americani şi întreprinderile chineze.

Dacă argumentele aduse în momentul în care China a obţinut intrarea în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), în 2001, s-ar fi dovedit adevărate, iar admiterea în acest organism ar fi introdus pentru China un sistem comercial mai bazat pe reguli, în stil occidental, atunci discrepanţa dintre poziţiile politice şi economice nu ar fi atât de gravă, susţine LaHood. Dar promisiunile făcute în momentul în care Beijingul a solicitat intrarea în OMC s-au dovedit a fi deşarte, adaugă el.

"În general, ei [chinezii - n.r.] nu s-au adaptat la sistemul bazat pe reguli. Ei continuă să ne fure proprietatea intelectuală, continuă să nu respecte aceleaşi reguli şi standarde pe care le respectă toate ţările industrializate din lume", a comentat LaHood.

Dimensiunea psihologică

Elitele chineze au devenit extrem de pricepute în a flata orgoliile liderilor şi reprezentanţilor americani din mediul de afaceri şi în a menţine relaţia economică adânc înrădăcinată şi în contradicţie cu obiectivele politice ale SUA, a declarat James Palmer, editorul adjunct al Foreign Policy, o revistă cu sediul la Washington. Antreprenorii americani se simt atraşi de "forţa gravitaţională" a unei pieţe chineze de 1,3 miliarde de consumatori şi de potenţialul comercial enorm pe care îl văd acolo, iar atracţia profiturilor uriaşe atenuează reacţia liderilor de afaceri americani faţă de abuzurile galopante, cum ar fi furtul de proprietate intelectuală (PI), a spus el.

Furtul de proprietate intelectuală comis de entităţile chineze a costat Statele Unite, potrivit estimărilor, între 225 şi 600 de miliarde de dolari pe an în ultimii ani, potrivit Comisiei privind furtul proprietăţii intelectuale americane.

"Am văzut o lipsă de dorinţă de a coopera cu furtul, dar nimic din toate acestea nu descurajează cu adevărat întreprinderile să vrea să intre pe piaţa [chineză], pentru a obţine beneficiile unei munci ieftine, şi o muncă ieftină şi neîngrădită de sindicate, deoarece dacă există un lucru pe care PCC îl urăşte, acelea sunt sindicatele", a spus Palmer.

Atunci când oamenii de afaceri americani călătoresc în China, aceştia se dovedesc adesea sensibili la asigurări privind centralitatea parteneriatului economic dintre SUA şi China şi la linguşeli privind propriul lor rol în susţinerea acestuia, a sugerat Palmer. Este important să analizăm îndeaproape modul în care PCC a ţintit directorii occidentali pentru aceste tipuri de stratageme psihologice, a spus el.

"Ajungi la Beijing, te duci la hotelul Shangri-La sau la Mandarin Oriental, eşti într-un hotel de cinci stele şi eşti înconjurat de tineri chinezi plăcuţi care îţi spun cât de important eşti, cât de importanţă este relaţia SUA-China, cât de critică este afacerea pentru ei şi cum există extremişti de ambele părţi, dar tu poţi fi cel care vorbeşte cu moderaţie, care devine o punte", a spus Palmer.

"Şi apoi te întorci şi spui în [Washington] D.C., oh, chinezii sunt într-adevăr nişte oameni atât de rezonabili. Şi te transformi efectiv într-un lobbyist" al PCC, a adăugat el.

Palmer a descris acest tip de ofensivă blândă care îi vizează pe oamenii de afaceri americani ca fiind dificil de contracarat, deoarece, desigur, nu este posibil sau, obiectiv vorbind, de dorit să se împiedice conversaţiile amicale între chinezi şi americanii aflaţi în vizită. Liderii politici şi de afaceri trebuie să pună în aplicare tactici eficiente. Palmer a citat exemplul sancţiunilor americane impuse în 2019 producătorului de smartphone-uri şi echipamente de înaltă tehnologie Huawei ca exemplu de mijloc eficient de răspuns la practicile chineze abuzive.

"Huawei ne-a oferit câteva modele foarte utile pentru sancţiuni şi instrumente de sancţionare care au fost revitalizate şi utilizate împotriva Rusiei", a declarat Palmer.

Decuplarea economică poate avea loc, de asemenea, ca urmare a propriilor iniţiative ale Beijingului, a adăugat el. Acest lucru se întâmplă atunci când oficialii chinezi suferă de "paranoia internă" cu privire la influenţa SUA sau la ceea ce liderii PCC consideră "infiltrarea culturală şi economică americană", a continuat el. Un exemplu în acest sens este evident în industria de divertisment, unde filmele realizate de americani trec cu greu de cenzura care examinează produsul cinematografic.

"Ani de zile, Hollywood-ul a fost un exemplu excelent de industrie americană care făcea tot ce spunea Beijingul pentru a avea acces, dar atât de puţine filme primesc acum permisiunea de a intra în China încât acest lucru începe să aibă un efect asupra Hollywood-ului", a spus Palmer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii