Expert-Grup: R. Moldova intră în "maratonul electoral" nepregătită din punct de vedere economic

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei RM şi insuficienţa de capital privat vor împiedica relansarea durabilă a economiei naţionale, PIB-ul potenţial urmând un trend descendent, afirmă Adrian Lupuşor.
Ştefan Sârbu
26.04.2018

alte articole

Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)
Ştefan Sârbu
26.04.2018

Maratonul electoral în care a intrat Republica Moldova în acest an: alegerile parlamentare planificate pentru 2018, locale - pentru 2019 şi prezidenţiale - pentru 2020 s-ar putea transforma uşor într-o constrângere majoră pentru economia naţională în anii ce urmează, din cauza deficitelor bugetare şi a investiţiilor private şi aşa înalte, susţin experţii Centrului analitic independent „Expert-Grup”.

Ritmurile modeste de creştere cu care economia moldovenească întâlneşte anii electorali vor alimenta o serie de riscuri economice pe termen lung, împiedicând şi în continuare convergenţa la ţările din Europa Centrală şi de Est. În aceste condiţii, creşterea economică din 2018 va oscila în jur de 5%, notează experţii potrivit unui comunicat.

Directorul executiv Expert–Grup, Adrian Lupuşor, a menţionat că ritmurile de creştere economică din ultimii ani indică stabilizarea economiei moldoveneşti în jurul unul echilibru nefavorabil, marcat de rate scăzute de creştere. Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei şi insuficienţa de capital privat vor împiedica şi în continuare relansarea durabilă a economiei naţionale, PIB-ul potenţial urmând un trend descendent.

Pe lângă factorii electorali, experţii s-au arătat îngrijoraţi şi de impactul structurii actuale a cheltuielilor bugetare asupra creşterii economice. Pe parcursul ultimilor ani, bugetul public al R. Moldova a devenit unul mai degrabă social şi reactiv la fenomenul de îmbătrânire a populaţiei şi, respectiv, cu pondere infimă şi aflată în scădere a cheltuielilor productive. Astfel, pe parcursul ultimilor ani, investiţiile publice în infrastructură, medicină şi educaţie, cele care duc la amplificarea cantitativă şi calitativă a capitalului uman şi fizic, au crescut mai lent decât cele destinate protecţiei sociale, de aceea necesitatea de a regândi fundamental politica de cheltuieli bugetare devine imperativă pentru dezvoltare durabilă a ţării.

”Nivelul înalt al discrepanţei fiscale este o altă constrângere majoră pentru creşterea economică, care subminează capacitatea instrumentului bugetar de a contribui mai activ la dezvoltare. Acesta, alături de încetinirea creşterii productivităţii muncii şi a salariilor, vor limita potenţialul de creştere al economiei în anul următor”, se mai arată în comunicat.

În concluzie, experţii precizează că o creştere economică rapidă şi durabilă a economiei R. Moldova va putea avea loc doar în contextul unor reforme calitative, care vor ameliora încrederea investitorilor şi populaţiei în guvernare: reforma administraţiei publice, a sistemului de planificare strategică, fortificarea capacităţilor şi asigurarea independenţei instituţiilor anti-corupţie şi de integritate, fortificarea capacităţilor instituţionale în domeniul implementării şi monitorizării Acordului de Asociere cu UE, sporirea nivelului de transparenţă şi guvernanţă în sectorul financiar-bancar, iar reformele în sectorul bancar trebuie să se deruleze în paralel cu progresul investigaţiilor pe marginea fraudelor bancare şi recuperării banilor furaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor