Expert: În 2017, R. Moldova a beneficiat de cel mai redus volum de granturi din ultimii zece ani

Autorităţile de la Chişinău au obligaţia în regim de urgenţă să restabilească relaţia de încredere cu partenerii externi fără de care este imposibilă susţinerea financiară a ţării, afirmă Veaceslav Ioniţă.
Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul R. Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
23.04.2018

Expert în politici economice la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă susţine că în anul 2017 Republica Moldova a primit cel mai mic sprijin de la partenerii externi din ultimii zece ani. Astfel, volumul granturilor primite a fost de doar un miliard de lei, cu 2 miliarde de lei mai puţin decât a fost planificat iniţial.

Veaceslav Ioniţă menţionează că tendinţa de scadere se menţine deja al treilea an consecutiv, iar suma totală a ratărilor în ultimii 3 ani se ridică la 6,1 miliarde lei.

”Creşterea masivă a suportului extern s-a văzut foarte clar în perioada 2013-2014 când sprijinul financiar extern sub formă de granturi a ajuns la 4 miliarde de lei. Acest sprijin trebuia să crească şi în următoarea perioadă şi să ajungă la cel puţin 8 miliarde de lei anual. Însă din nefericire acest lucru nu a avut loc”, a adăugat expertul, citat de viitorul.org, precizând că autorităţile R. Moldova au obligaţia în regim de urgenţă să restabilească relaţia de încredere cu partenerii externi fără de care este imposibilă susţinerea financiară a ţării.

În concluzie, Veaceslav Ioniţă atenţionează că, fără suport extern, Moldova nu are cum să-şi dezvolte infrastructura sa care se află într-o stare deplorabilă, să realizeze reformele necesare şi nu poate creşte competitivitatea economiei şi a produselor sale atât pe piaţa externă cât şi internă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor