Expert Grup: Beneficiile Acordului de Liber Schimb dintre R.Moldova şi China vor fi nesemnificative

În pofida scenariilor optimiste expuse de Ministerul Economiei al RM, pretinsele beneficii economice ale Acordului cu China nu sunt susţinute de calcule empirice, iar procesul de negociere a acestuia este unul lacunar, afirmă experţi de la Chişinău.
Ambasada Chinei la Chişinău (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
16.06.2018

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, potrivit unei analize trimestriale a tendinţelor economiei dar şi evoluţiilor cheie a politicilor guvernării de la Chişinău, constată că la 5 - 6 martie 2018, în incinta Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI) s-a desfăşurat prima rundă de negocieri pentru elaborarea şi semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză.

Conform MEI, acest acord urmează să contribuie la fortificarea relaţiilor comercial-economice între ambele state şi să faciliteze accesul pe piaţa chineză a produselor moldoveneşti, dar şi să atragă investiţii în principalele sectoare economice ale ţării. De asemenea, potrivit estimărilor efectuate de MEI, exporturile R. Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut ar putea creşte cu 0,42% (fără indicarea perioadei).

Cu toate acestea, economiştii de la „Expert Grup” au considerat necesar să atenţioneze că, iniţiativa survine în condiţiile în care în anul 2017 importurile R. Moldova din China au depăşit exporturile către această destinaţie de 27 de ori (505 milioane USD versus 19 milioane USD), iar înrăutăţirea balanţei comerciale cu China a avut un caracter continuu pe parcursul ultimilor ani.

„Mai mult ca atât, nu este clară utilitatea acestui Acord în condiţiile în care politica tarifară a Chinei este şi aşa una liberalizată pentru multe produse ce prezintă un interes sporit pentru exporturile din R. Moldova (exemplu: taxa vamală pentru fructe este de circa 10%, iar pentru vin de circa 14%). Prin urmare, beneficiile Acordului pentru exportatorii moldoveni vor fi mai curând nesemnificative”, se mai arată în analiza „Realitatea economică”.

Astfel, experţii au concluzionat că în pofida scenariilor optimiste expuse de MEI şi a estimărilor de majorare a exporturilor şi a creşterii economice, acestea nu sunt susţinute de calcule empirice (cel puţin făcute publice), iar procesul de negociere a Acordului cu China este unul mai curând lacunar. „În acest context, provocarea majoră pentru autorităţile moldovene derivă din argumentarea economică ambiguă a necesităţii acestui acord şi cuantificarea obiectivă a impactului asupra economiei naţionale, concomitent cu asigurarea transparenţei proceselor de negociere.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor