Expert Grup: Autorităţile RM lansează proiecte economice cu caracter populist şi tentă electorală

Iniţiativele guvernării, cum sunt programul „Drumuri bune pentru Moldova” sau complexul „Chişinău Arena”, nu au o acoperire bugetară clară, de aceea riscă să afecteze stabilitatea finanţelor publice, afirmă experţi de la Chişinău.
Experţi ai Centrului Analitic ”Expert-Grup” de la Chişinău (privesc.eu)
Ştefan Sârbu
15.06.2018

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” constată că în pofida dinamicii economice pozitive din ultimele luni, se amplifică tendinţele ce ar putea periclita creşterea economică a Republicii Moldova în viitorul apropiat. Factorii care vor limita expansiunea economică fiind determinaţi de vechile metehne ale economiei naţionale a ţării: competitivitatea scăzută şi productivitatea joasă a muncii, condiţiile climaterice din acest an, precum şi implicaţiile alegerilor din toamnă asupra mediului de afaceri.

Potrivit experţilor, riscul factorilor electorali se va manifesta prin reticenţa companiilor private de a investi, cu repercusiuni şi asupra creditării bancare. În plus, o serie de iniţiative cu tentă electorală care deja au fost lansate, cum sunt programul „Drumuri bune pentru Moldova” sau complexul „Chişinău Arena”, etc. dar care nu au o acoperire bugetară clară, riscă să afecteze stabilitatea finanţelor publice.

De asemenea, experţii de la „Expert-Grup” sunt de părere că iniţiativele autorităţilor moldovene lansate recent şi modul în care acestea răspund provocărilor economiei naţionale nu vor contribui la bunăstarea ţării, având, mai degrabă, un caracter populist. Un exemplu în acest sens fiind programul „Drumuri bune pentru Moldova”

„Cadrul juridic aprobat de către Guvern pentru finanţarea programului „Drumuri bune pentru Moldova” nu conţine o argumentare şi acoperire financiară clară. O parte din finanţarea acestui program a fost planificată să vină din sursele Fondului Rutier (circa 51% din volumul total al Fondului). Pentru restul sumei destinate programului nu au fost indicate sursele de finanţare şi investiţiile se vor face „pe măsura acumulării resurselor financiare necesare”. Astfel, bugetul programului nu a fost acoperit cu cel puţin 366,0 milioane lei MD”, a declarat Iurie Morcotîlo, economist la Expert-Grup în cadrul unei conferinţe de presă.

În concluzie, economiştii notează că pentru a asigura acoperirea financiară necesară, legislatorii au operat la începutul lunii mai o rectificare bugetară, însă în pofida acestei modificări, programul „Drumuri bune pentru Moldova” nu a fost discutat cu autorităţile locale. Astfel, programul de construire şi reparare a drumurilor locale din R. Moldova este ancorat preponderent în interese electorale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor