Expert-Grup: Air Moldova s-a îndatorat intenţionat pentru a fi privatizată la preţ redus

Procedura de privatizare a Air Moldova indică lipsa de bună intenţie a autorităţilor RM care au aplicat standarde minime în protejarea interesului statului şi al cetăţenilor şi nu al unor interese comerciale înguste, afirmă experţii.
Aeronavă Air Moldova (expert-grup.org)
Ştefan Sârbu
05.10.2018

Experţii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup consideră că Air Moldova a fost gestionată ineficient în mod intenţionat, cu scopul aducerii în prag de faliment pentru a fi privatizată la preţ redus, de aceea specialiştii solicită autorităţilor competente de la Chişinău să investigheze modul în care s-au format şi acumulat datoriile companiei.

Potrivit unei analize, economiştii de la Expert-Grup susţin că o investigaţie a Centrului Naţional Anticorupţie, ar putea determina dacă îndatorarea companiei a fost rezultatul condiţiilor dificile şi competiţiei sporite de pe piaţă sau intenţia unor grupuri de interese.

Privatizarea a avut loc după acumularea unui volum imens de datorii în condiţii dubioase. Involuţiile financiare ale companiei în perioada de expansiune economică şi o creştere robustă a cererii din partea consumatorilor sunt greu de justificat.

Mai mult, experţii au constatat prezenţa unui şir de acţiuni ce indică spre lipsa de bună intenţie a autorităţilor moldovene de a privatiza compania Air Moldova prin aplicarea unor standarde minime care ar urma interesul suprem al statului şi al cetăţenilor şi nu al unor interese comerciale înguste.

Astfel, Expert-Grup notează că privatizarea a avut loc fără desemnarea unui consultant financiar individual, aşa cum prevede legislaţia în cazul unui bun de o importantă deosebită, lipsind şi argumentarea clară cu privire la valoarea tranzacţiei.

”Comunicarea despre privatizare creează impresia că nu s-a urmărit alimentarea interesului din partea investitorilor, fapt ce ar duce la atragerea a cât mai multe oferte şi ar stimula concurenţa. Caietul de sarcini şi celelalte documente nu au fost traduse în vreo limbă străină, iar promovarea anunţului s-a limitat la comunicatele oficiale plasate pe pagina web a Agenţiei Proprietăţii Publice, nemaivorbind de perioada extrem de restrânsă pentru analiza documentelor din partea potenţialilor investitori”, se arată în analiza Centrului.

Persoana juridică ce va prelua compania Air Moldova a fost fondată la 23 august 2018 şi dispune de un capital social subscris de 500 mii lei MD. Nu se cunoaşte dacă compania respectivă, deţinută în proporţie de 49% de către „Blue Air Aviation” şi 51% de către două persoane fizice, deţine resursele necesare pentru stingerea datoriilor acumulate la Air Moldova şi care sunt termenele de stingere a datoriei.

Specialiştii de la Expert-Grup au mai ţinut să atenţioneze că în ultimii ani, Air Moldova a încălcat în mod evident prevederile legale privind dezvăluirea informaţiei. Pe pagina sa web, ultimul raport financiar disponibil este pentru primele 9 luni ale anului 2016, rapoartele de audit fiind inexistente începând cu anul 2014. În acest context, o evaluare obiectivă din partea analiştilor financiari şi a publicului, a fost practic imposibilă.

Pe data de 2 octombrie, Agenţia Proprietăţii Publice a anunţat privatizarea cu succes a Întreprinderii de Stat Compania Aeriană Air Moldova. Astfel, cea mai mare întreprindere de stat din Moldova după volumul vânzărilor a fost privatizată contra unui preţ de 50 milioane lei MD, cu asumarea de către investitor a datoriilor companiei de peste 1,2 miliarde lei MD. La concurs a participat o singură companie, tranzacţia fiind una dintre cele mai mari privatizări din ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor