Expert din R.Moldova: Oamenii trebuie să accepte ordinea din respect pentru armată, nu din frică

Armata scoasă în stradă în Spania (stânga) şi în Moldova (dreapta) pentru stăvilirea virusului comunist
Armata scoasă în stradă în Spania (stânga) şi în Moldova (dreapta) pentru stăvilirea virusului comunist (facebook.com/Dionis Cenuşă)

Deputatul PAS Dumitru Alaiba consideră că implicarea armatei în stăvilirea epidemiei cu virusul Wuhan este înţeleasă şi necesară, însă prezenţa militarilor pe străzile Chişinăului în cagule şi cu mitraliere ar genera panică în societate.

Acesta menţionează că timp de o lună guvernanţii moldoveni „ţipau la toţi” care îşi făceau sincer griji să nu panicheze societatea, iar acum scot blindatele pe străzi.

„Care va fi efectul, dacă nu panica în societate? Pentru ce cagule? Petru ce mitraliere? Ce urmează? Tancuri poate? Scoateţi-le cagulele imediat. Nici măcar de căşti nu e nevoie. Daţi-le măşti de respiraţie şi mănuşi de protecţie. Şi scoateţi imediat mitralierele!”, a scris parlamentarul pe pagina sa de socializare.

În opinia lui Dumitru Alaiba, este o bătaie de joc în primul rând faţă de militari, care sunt puşi pe rol de sperietoare. „Cereţi-vă scuze pentru exagerare. Oamenii o să înţeleagă şi o să respecte.”

Politologul Dionis Cenuşă a notat de asemenea că implicarea armatei este necesară, dar armele trebuie dezinstalate de pe exteriorul vehiculelor. Oamenii trebuie să accepte ordinea, din respect faţă de armată, nu din frică. Un exemplu util fiind cel din Spania.

„Dacă şi după această „sminteală dodonistă” cu blindate ruginite pe străzile Chişinăului, Dodon nu este izolat, atunci ne merităm soarta...”, a subliniat în context deputata Platformei DA Maria Ciobanu.

Pentru stăvilirea pandemiei cu virusul comunist, Comisia pentru situaţii excepţionale a decis că începând cu data de 25 martie, cetăţenii R. Moldova nu mai au voie să iasă din case şi să viziteze spaţii publice, cum ar fi parcurile, pădurile, terenurile de joacă, sportive, zone de agrement, iar în ajutorul poliţiştilor a fost scoasă şi armata.