Dionis Cenuşă: Utilizarea epidemiei de virus Wuhan în scopuri politice este iresponsabilă şi inumană

.
. (pixabay.com)

Politologul Dionis Cenuşă consideră că autorităţile de la Chişinău sunt obligate să trateze subiectul contaminării cu virusul Wuhan cu măsuri stricte şi rapide, dar şi folosind o retorică cooperantă în raport cu cetăţenii. Cu atât mai mult în situaţii de criză, statul are nevoie de o relaţie bazată pe încredere şi respect cu cetăţenii. „Responsabilitate necondiţionată, măsuri preventive şi comunicare doar eficientă şi cooperantă!”.

„Se ştie că acest lucru este în deficit în Moldova, dar din cauza gravităţii situaţiei, este necesar un compromis, chiar dacă artificial şi temporar”, a declarat acesta îndemnând publicul să nu-i discrimineze pe cei bolnavi şi să fie cooperanţi cu autorităţile.

Oficialilor moldoveni le sugerează să înceapă să construiască comunicare bazată pe încredere şi să excludă orice ton de mustrare sau condamnare faţă de cetăţeni şi mai ales cei infectaţi de virus. Atât statul serveşte cetăţenii, cât şi invers, nicidecum nu este cazul să se insiste pe o dependenţă în detrimentul celeilalte.

În opinia expertului, agresivitatea verbală (deocamdată în scris pe reţelele de socializare n.r.) faţă de bolnavi este inacceptabilă. De asemenea, este periculoasă aţâţarea la dispreţ public faţă de autorităţi, care şi aşa nu au credibilitate, deoarece aceasta afectează nu doar imaginea Guvernului, dar şi pe cea a spitalelor publice, poliţiştilor de frontieră etc.

Analistul a ţinut să sublinieze că presa şi “influencerii” etc. de pe reţelele de socializare au obligaţii, dacă nu morale atunci profesionale sau invers, de a informa corect publicul. „Pacienta necesită solidaritate şi ajutor medical, nu ardere pe rug.”

„În loc de aceasta, poţi citi mesaje scoase din context şi atacuri la adresa persoanelor infectate cu COVID-19 sau a autorităţilor. Deseori, din raţionamente pur politice, autorităţile sunt discreditate, în loc să fie criticate constructiv, dacă este necesar”, a adăugat Dionis Cenuşă concluzionând că utilizarea COVID-19 în scopuri politice este iresponsabilă şi chiar inumană, că o fac politicienii, presa sau cetăţenii.

Numărul deceselor cauzate de epidemia de virus Wuhan în Italia a crescut cu 133 duminică, atingând un total de 366, totodată fiind confirmate peste 1400 de cazuri noi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe