Experienţe din secţiile de votare. Nereguli cu care s-au confruntat observatorii USR
alte articole
”Majoritatea preşedinţilor de secţii de votare au fost extrem de nepregătiţi. Respectarea legii şi aplicarea ei întocmai a pierdut teren masiv în faţa experienţei de la alegerile anterioare. După ce începând cu sâmbătă, 10 decembrie, aproximativ ora 16:00 şi toată ziua de duminică , 11 decembrie, am stat aproape doar pe telefon pentru a-i instrui pe reprezentanţii USR cum să răspundă cerinţelor aberante ale preşedinţilor secţiilor de votare, sau discutând direct cu preşedinţi de secţii, ori vorbind la Oficiul Electoral, m-am confruntat cu ”experienţa” incredibilă a unei preşedinte de secţie”, povesteşte Dragoş Geamăna, delegat USR la alegerile parlamentare.
Candidatul arată că deşi primiseră de la Oficiul Electoral Sector 5 Procesul Verbal de Constituire a Biroului Secţiei de Votare, act oficial care prevedea componenţa nominală şi cu date de identificare, preşedinţii de secţie cereau ca reprezentanţii USR, membri în Biroul Secţiei de Votare, să prezinte tot felul de acte, fiecare după propria imaginaţie: delegaţii, acreditări, împuterniciri de la partid, procesul verbal de constituire al biroului secţiei în original (originalul fiind la ei deja).
”A fost dificil să le explici acestor oameni care doreau să se acopere cu hârtii că nu le trebuie decât actul de identitate al reprezentantului ca să certifice că este vorba despre persoana care se regăseşte in procesul verbal. A fost nevoie să sune la Oficiu pentru ca să li se comunice acest lucru. În prea multe cazuri, a trebuit să iau legătura cu reprezentantul nostru în Oficiul Electoral pentru că refuzau pur si simplu să sune să se lămurească”, a explicat Dragoş pentru Epoch Times.
În opinia sa, aceştia erau deja instruiţi să se acopere de hârtii şi nu recunoşteau că nu cunosc procedurile şi legea pentru ca să nu se facă de râs.
La secţia în care a asistat la numărarea voturilor în calitate de candidat, Dragoş Geamăna a fost apostrofat de preşedinta secţiei care i-a spus că ”nu este cazul să stau în secţie pentru că a raportat deja la Oficiu că reprezentantul USR nu a venit şi că nu mai poate face înlocuiri”. ”I-am repetat că sunt prezent acolo în calitate de candidat şi mi-a răspuns că altundeva trebuie să stea candidaţii, nu în secţie şi că este prima dată în experienţa ei când se trezeşte cu un candidat care are pretenţia să asiste la ce se întâmplă în secţia de votare”, povesteşte candidatul USR.
După ce i-a cerut să sune la Oficiu şi a fost lămurită, doamna preşedintă nu a reuşit să-l găsească în lista USR din buletinul de vot şi l-a întrebat în ce sector candidează. Asta în ciuda experienţei bogate în secţiile de votare pe care pretindea că o are. În final, aceasta a concluzionat cu năduf: ”trebuiau să vă treacă în ordine alfabetică”. (pe listă USR din buletinul de vot n.r).
Un alt delegat al USR, Bogdan Pîrtoacă, a povestit pentru Epoch Times cum a supravegheat numărarea voturilor în secţia de votare numărul 991 de la şcoala 139 din sectorul 5.
”Am obligat preşedintele să deschidă buletinele de vot şi să anunţe opţiunea exprimată, conform legii. Au fost câteva proteste la momentul propunerii mele, apoi ironiile şi înjurăturile subtile au continuat pe toată durata procesului de numărare a voturilor. Totul s-a desfăşurat normal până când nu le-au ieşit la numărătoare două voturi şi au trebuit să renumere/verifice buletinele de vot. Până la urmă se pare că au făcut mai bine numărătoarea şi a ieşit cheia evident cu 2 voturi în plus la PSD”, a susţinut candidatul.
”La final, undeva la ora 1.30, doamna care se ocupa de operarea tabletei anunţă că a introdus datele greşit în sistem. Recunosc că la momentul când a început introducerea datelor în sistem am deschis telefonul după multe ore de concentrare şi atenţia mea nu a fost la acel proces. Totul s-a încheiat când un jandarm ne-a anunţat că suntem ultimii care am mai rămas în şcoală. Au strâns repede şi am plecat. Ora era 1.55”, a adăugat acesta.
”La fel ca atunci când am fost delegat în secţia de votare la alegerile locale, şi de data aceasta mi s-a părut că scopul tuturor reprezentanţilor din secţia de votare, indiferent de partidul de provenienţă, a fost că doar voturile PSD să fie cât mai bine contabilizate. Este destul de ciudat să observi că reprezentantul PNL se bucură atunci când preşedintele anunţă un vot nou, valabil exprimat pentru PSD”, a concluzionat el.
Cristina, o altă delegată a Uniunii Salvaţi România povesteşte cum preşedinta de secţie i-a cerut să stea într-un colţ şi să nu încurce procesul numărării voturilor, asta în condiţiile în care toate regulile legale erau încălcate.
”De la început am văzut că nu respectau aproape nimic - nu dăduseră drumul la filmarea cu tableta, nu sigilaseră fantele urnelor, nu strânseseră ştampilele, ci se apucaseră direct să deschidă urnele. Când am cerut să fie respectaţi aceşti paşi, preşedinta a început să urle la mine, să nu-i încurc, să-mi văd de treabă că mă dă afara. Mi-au cerut să las telefonul, să nu o filmez - din păcate, nu o filmam şi i-am arătat că citeam mailul în care îmi notasem paşii, dar era isterică. Când am spus că o să fac contestaţie, preşedinta a chemat poliţistul şi m-a dat afară din secţie”, a explicat femeia pentru Epoch Times.
După ce l-a sunat pe reprezentantul USR de la Biroul Electoral Local şi acesta a vorbit cu poliţia, Cristina a fost reprimită în secţie.
”Am insistat să văd toate buletinele de vot deoarece voiau să le împartă în grupuri şi câte o persoană să numere câte un grup, nu aşa cum prevede legea, că fiecare buletin de vot trebuie arătat tuturor. Pe ceilalţi nu-i interesa, aşa că mă uitam doar eu şi o observatoare de la un ONG la fiecare buletin. Observatoarea era foarte pasivă, cred că era obişnuită să nu aibă un cuvânt de spus şi nu o interesa prea tare. În fine, eu am urmărit fiecare buletin în acuzele şi uneori ţipetele celorlalţi”, a mai spus ea pentru Epoch Times.