General american: Rusia nu este “transparentă” în privinţa viitoarelor exerciţii militare

Un general american a declarat că armata SUA monitorizează îndeaproape exerciţiile militare planificate de Moscova în Rusia şi Belarus – exerciţii despre care unii experţii au susţinut că ar putea implica până la 100.000 de soldaţi.
Exerciţiu militar rusesc desfăşurat în Estul Îndepărtat al Rusiei în 2017.
Exerciţiu militar rusesc desfăşurat în Estul Îndepărtat al Rusiei în 2017. (Iuri Smitiuk/Getty Images)

Generalul de brigadă John Healy, din cadrul Forţelor Aeriene americane, care supervizează exerciţiile militare ale forţelor SUA în Europa, a declarat joi pentru Reuters că Moscova nu este “transparentă” în ceea ce priveşte exerciţiul său militar Zapad 2017 şi nu permite accesul observatorilor occidentali.

El a afirmat că observatorii ruşi au participat la recentele exerciţii militare ale SUA şi NATO şi în regiunea Mării Negre, dar nu au primit o invitaţie similară pentru exerciţiul militar rusesc Zapad planificat pentru luna septembrie.

Rusia a declarat că nu este necesară trimiterea de invitaţii observatorilor externi pentru exerciţiul militar Zapad, adăugând că vor participa sub 13.000 de soldaţi.

Healy a declarat că armata SUA îşi amplifică propriile exerciţii militare globale ca răspuns la comportamentul tot mai agresiv al Rusiei şi din cauza altor ameninţări globale.

Generalul a adăugat că obiectivul este acela de a desfăşura exerciţii militare mai dificile, care vor implica forţe din toate cele nouă comandamente de luptă americane – în loc să se concentreze pe regiuni specifice sau un serviciu militar.

Healy a afirmat că este important să se desfăşoare exerciţii militare şi evenimente de pregătire care reflectă natura globală a ameninţărilor militare în mediul actual, inclusiv război cibernetic.

El a adăugat că armata americană plănuieşte să desfăşoare, împreună cu o serie de aliaţi NATO, aproximativ 11 exerciţii militare majore în următorul an, care vor include forţe aeriene, terestre şi maritime.