Exerciţiu de imaginaţie pentru români: Cine câştigă din creşterea preţului la energie electrică?

Statul câştigă o mulţime de bani greu de procurat pe alte căi atuci când preţul energiei creşte, atrage atenţia expertul în energie Tudor Popescu, ironizând dialogul între ministrul Energiei, "mirat" de majorarea preţului la electricitate şi premierul Tudose, mai "mirat" şi mai "indignat" chiar decât Petcu.
Loredana Diacu
11.09.2017

alte articole

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Loredana Diacu
11.09.2017

Nu demult, ministrul Energiei, Toma Petcu, tuna şi fulgera pe tema măririi preţului energiei electrice, iar premierul Tudose ameninţa cu o anchetă parlamentară la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Dincolo de declaraţiile indignate la nivel de guvern, întrebarea care se pune este: cine e marele câştigător al creşterii preţului la electricitate? Un posibil răspuns îl dă Tudor Popescu, expert în energie, care le propune românilor un interesant exerciţiu de imaginaţie.

“Vă propun să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi să vă consideraţi câteva minute primul ministru al României: Care va-să-zică, în România se produce energie în medie, la o putere de 7000 de megawaţi, adică se produce şi se consumă, în medie 7000 megawaţioră în fiecare oră. Păi 7000 de megawaţioră sunt de fapt 7.000.000 kilowaţioră. Timp de un an, adică 8760 ore se vând 7.000.000 X 8760 = 55 MILIARDE KILOWATIORA.

10 bani la aşa o producţie sunt 5,5 MILIARDE DE LEI (CINCIMILIARDE SI JUMATATE DE LEI NOI) .”
T.V.A.-ul la kilowatoră este 19 % adică 9 bani dacă preţul plătit de cetăţeni este cincizeci de bani şi urcă la 19 bani dacă kilowatul e un leu. Un “surplus” de 5,5 miliarde lei!

“Păi şi ne facem că nu pricepem de ce se scumpeşte electricitatea?", scrie, pe Facebook, Tudor Popescu.

Expertul mai atrage atenţia că un miliard şi jumătate de euro se găsesc tot mai greu de împrumutat şi ... "oricum cetăţenii au pensiile şi salariile mărite, NU?

"De ce se scumpeşte energia asta, domnule ministru Petcu??? Nu ştim, domnule prim ministru, că nu ne spune ANRE. "Păi să-l reclamăm la Parlament", mai scrie Popescu, ironizând dialogul între ministrul Toma Petcu, care se "plângea" de creşterea energiei şi premierul Tudose care avertiza că va cere Parlamentului o anchetă la ANRE.

"Eu cred că este un moment în care putem să cerem Parlamentului în numele Guvernului o anchetă la ANRE. Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul Havrileţ (n.red. şeful ANRE) de ce îi e cald aşa de vreo trei luni şi nu a făcut ce trebuie. Poate facem şi o notă oficială către Parlament", declara pe 9 august Tudose, la începutul şedinţei de Guvern, adresându-se ministrului Energiei, Toma Petcu.

"Tocmai am decis: o facem! Poate îl întreabă cineva şi domnia sa neavând obligaţia să informeze Guvernul, nu putem să-l deranjăm, e vară, e cald", adăuga premierul.

La rândul său, fostul şef al RADET, Gabriel Dumitraşcu, care a preluat postarea lui Popescu, atrage şi el atenţia că preţul final pe care îl plătim pentru energia electrică este compus din 1/3 costul producătorului, 1/3 costul de transport şi distribuţie şi 1/3 taxe, impozite, accize încasate de stat.

"În plus, statul este acţionarul majoritar în principalele companii producătoare de energie, un preţ al energiei mai mare înseamnă profituri mai mari, pe care Guvernul a decis ca, începând din acest an, să le ia în proporţie de 90% sub formă de dividend. Asta înseamnă încă minim 2 miliarde lei. Şi pentru că Guvernul trebuie, din motive de propagandă, să facă şi o rectificare “pozitivă” a bugetului de stat, cu iresponsabilitate au decis să ia dividend şi din rezervele de dezvoltare ale societăţilor, punând în pericol programele de investiţii", atrage atenţia Dumitraşcu, reamintind că "bunăstarea aparentă de azi o plătim tot noi şi o să ne coste şi mai scump!"

În plus, creşterea preţului energiei are efecte asupra scăderii competitivităţii întreprinderilor... precizează Dumitraşcu.

Reamintim că la începutul lunii august, preţul energiei electrice a ajuns la un nou record pe Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – care consemna, cotaţia de 570 lei/mwh pentru 4 august, maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre soluţii la acest puseu ar fi plafonarea preţurilor şi a respins categoric ipoteza că producătorii cu capital de stat ar acţiona pentru majorarea preţurilor la energie, astfel încât să atragă mai mulţi bani la buget.

„Am discutat de mai multe ori cu ANRE, le-am solicitat să ne propună orice soluţie, o hotărâre de Guvern, o plafonare... Aştept, de asemenea, un raport şi de la conducerea OPCOM, am sesizat şi Consiliul Concurenţei”, a declarat Toma Petcu.

Între timp, până ce Consiliul Concurenţei să se pronunţe, şeful ANRE a anunţat că pe consumatorii casnici îi aşteaptă două noi scumpiri la electricitate. Cele două scumpiri cumulate ar putea ajunge la 10 procente faţă de preţul actual, majorat deja cu 8%, în medie, de la 1 iulie. Prima creştere ar avea drept cauză preţurile mari la care furnizorii sunt obligaţi să cumpere energia de pe bursă.

Mai amintim în context că, recent, fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, a susţinut că ministrul Finanţelor "sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei". La scurt timp după aceste declaraţii ale lui Diaconu, Romgaz a venit cu un anunţ surprinzător pentru investitori. Mai exact, Consiliul de Administraţie al societăţii va convoca în perioada imediat următoare o şedinţă AGA în care va fi discutată o solicitare primită din partea Ministerului Energiei, în calitate de acţionar majoritar, de a aproba rapid distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub formă de dividende. Din aceşti bani, statului i-ar reveni 525 milioane de lei, iar restul acţionarilor minoritari, informa astăzi Hotnews.

Potrivit sursei citate, este vorba de un dividend special. Romgaz a distribuit deja în acest an 925 milioane de lei dintr-un profit de 1 miliard de lei obţinut în 2016. Nu este exclus ca în perioada următoare şi alte companii de stat să facă astfel de anunţuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor