Executivul vrea să descurajeze contestarea licitaţiilor
alte articole
Licitaţiile organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) sunt cele mai atacate proceduri, aşa că executivul ia în calcul, din nou, posibilitatea introducerii unei taxe (un procent din valoarea proiectului atribuit prin achiziţie publică) ce ar urma sa o plătească compania care contestă în instanţă rezultatul licitaţiei. Dacă decizia instanţei este în defavoarea celui care a contestat licitaţia, suma va fi reţinută la buget. "Prin această taxă de contestaţie se doreşte descurajarea firmelor care pierd o licitaţie şi contestă rezultatul doar pentru a bloca procedura", au declarat surse guvernamentale.
Taxa ar urma sa fie percepută în cazul în care contestaţiile sunt judecate de instanţele comerciale, şi nu de cele de contencios administrativ. Recent, preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Mihai Prisăcariu, afirma că licitaţiile organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) sunt cele mai atacate proceduri.
Dincolo de problema contestaţiilor, un raport al Băncii Mondiale constată practica renegocierii contractelor de infrastructură plătite din bani publici către companii private, care conduce la majorarea costurilor finale de două-trei ori faţă de valoarea iniţială, ajungându-se la "unele dintre cele mai ridicate costuri din Europa".
Prin această taxă de contestaţie se doreşte descurajarea firmelor care pierd o licitaţie şi contestă rezultatul doar pentru a bloca procedura