Concurenţa face investigaţii şi în privinţa contractelor încheiate de CNADNR, spune Chiriţoiu
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, la The Money Channel, că pe lângă ancheta declanşată pentru verificarea firmelor care au câştigat licitaţiile de întreţinere a străzilor din Bucureşti, se fac investigaţii şi în privinţa contractelor încheiate de CNADNR.
"De un an şi ceva am luat contractele din marile localităţi ale ţării şi contractele CNADR-ului. Momentan s-au găsit indicii, ce înţelegem prin lege ca fiind indicii. Analiza continuă şi e foarte posibil ca în viitorul apropiat să apară şi alte investigaţii", a declarat Chiriţoiu.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a solicitat Curţii de Conturi a României, la începutul săptămânii, verificarea derulării tururor contractelor subsecvente de întreţinere vară-iarnă încheiate de către companie. CNADNR a încheiat, începând cu 2008, acorduri-cadru privind activitatea de întreţinere multianuală a drumurilor naţionale şi autostrăzilor.
În ceea ce priveşte ancheta demarată de Consiliul Concurenţei pentru verificarea firmelor care au câştigat licitaţiile de întreţinere a străzilor din Bucureşti, Chiriţoiu spune că aceasta s-ar putea încheia penal.
"Dacă prin angajaţii acestor firme considerăm că unii au avut un rol determinant sau un rol mai important decât alţii, atunci sesizăm Parchetul în privinţa acestor indivizi, Parchetul însemnând DIICOT", a spus Chiriţoiu.
El a adaugat că "dacă cercetând noi firmele depistăm şi relaţii cu autoritatea contractantă, cu administraţia publică, atunci desigur acesta este un subiect pentru DNA".
Consiliul Concurenţei suspectează 11 companii de întreţinere a drumurilor că ar fi participat cu oferte trucate la licitaţiile organizate de CGMB prin Administraţia Străzilor pentru atribuirea contractelor cadru de asfaltare şi plombare a gropilor.,
Atribuirea contractelor s-a făcut prin organizarea a şase licitaţii corespunzătoare celor şase sectoare. Valoarea totală estimată a contractelor încheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fără TVA (aproximativ 347 milioane euro).
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.