EXCLUSIV. Lider musulman: ”Ne temem că moscheea din Bucureşti va fi o nouă armă de discriminare” (interviu)

Abu al Ula Al Ghiti, preşedintele Centrului Cultural Islamul Azi
Abu al Ula Al Ghiti, preşedintele Centrului Cultural Islamul Azi (Abu al Ula Al Ghiti, preşedintele Centrului Cultural Islamul Azi)

Muftiul Iusuf Murat a justificat într-un interviu acordat Hotnews construirea mega-moscheei la Bucureşti prin necesitatea închiderii a peste 17 centre culturale islamice cu locuri de rugăciune care au apărut în ultimii 10 ani în Bucureşti, geamii clandestine care nu sunt avizate ca moschei şi care ar putea propaga în comunitatea musulmană idei fundamentaliste. În cea de-a doua parte a interviului acordat Epoch Times, Abu al-Ula Al-Ghiti, preşedintele Centrului Cultural Islamic "Islamul Azi", explică de ce nu se va radicaliza comunitatea musulmană din România şi de ce noua moschee riscă să se transforme ”într-o nouă armă de discriminare a musulmanilor”.

Epoch Times: Muftiul Iusuf Murat declara că securitatea bucureştenilor ar fi periclitată mai degrabă acum, nu după ce moscheea va fi construită. Cum vedeţi acest argument?

Când membrii grupării Statul Islamic au decapitat ori ucis barbar, deşi centrele noastre culturale blamate au condamnat vehement evenimentele, atât prin comunicate, cât şi în predici şi lecţii, Muftiul a afirmat că printre ei ar exista şi susţinători ai Statului Islamic. Atunci când a fost atacul de la Charlie Hebdo, iar din nou comunitatea musulmană din România în întregime s-a dezis de asemenea acte, Muftiul s-a folosit de ocazie pentru a ataca, evident fără dovezi, ci doar pentru a crea senzaţie. Acum, se pare că nici moscheea nu mai este de dragul comunităţii, ci doar ca să atace alte centre.

Când vorbeşte despre periclitarea securităţii populaţiei din Bucureşti trebuie să punem întrebarea dacă în cei 20 de ani de când aceste centre s-au înfiinţat, populaţia Bucureştiului a fost în pericol. Cât de iresponsabil poţi să fii să faci asemenea afirmaţii? Ori are el informaţii pe care nici măcar directorul SRI nu le deţine? Care este pericolul prezentat de comunitatea musulmană din Bucureşti, pentru care moscheea este o soluţie?

Dacă populaţia este în pericol, ar trebui anunţate autorităţile şi luate măsuri, nu făcute declaraţii în vânt. În dezbaterea publică ce a urmat după anunţarea construirii moscheei, s-a văzut clar un curent de ură, discriminare şi resentimente faţă de musulmani, mai puţini fiind cei care fac diferenţa între musulmani şi terorişti (inclusiv fostul preşedinte). Ca urmare, Muftiul declară că de fapt au dreptate să urască şi să deteste, căci musulmanii din Bucureşti sunt un pericol pentru siguranţa lor, cât timp nu se construieşte noua moschee.

S-a avântat să declare că se va construi cea mai mare moschee din Europa, când, de fapt, nu va fi nici măcar în primele 10 moschei, în acest moment cea mai mare fiind cea din Roma, cu 12.000 de locuri, urmată de Londra cu 7.000 de locuri şi Franţa cu 5.000 de locuri. Una dintre multele declaraţii grandioase ale Muftiului.

Muftiul a sugerat că pericolul radicalizării comunităţii musulmane şi al unor atentate ar fi redus prin construirea moscheii. Cum vedeţi acest argument?

”Moscheile controlate de Muftiu nu desfăşoară activităţile specifice moscheei, nu îi învaţă pe oameni ce presupune viaţa unui musulman în Europa, nu-i învaţă să-şi practice religia corect”.

Acest argument a fost deja contrazis atât de George Maior, cât şi de specialiştii din domeniu, care au declarat că cei cu tendinţă de radicalizare ori cei vulnerabili sunt tocmai cei care nu frecventează moscheile. Iar dacă Muftiul va trata această moschee ca pe toate celelalte aflate sub egida sa, atunci nu va rezolva absolut nicio nevoie a comunităţii.

Moscheile controlate de el nu desfăşoară activităţile specifice moscheei, nu îi învaţă pe oameni ce presupune viaţa unui musulman în Europa, nu-i învaţă să-şi practice religia corect, căci în domeniul educaţiei, Muftiul nu a desfăşurat aproape nicio activitate. Musulmanii nu au nevoie doar de un petic de covor unde să pună capul la rugăciune, ci au nevoie de educaţie religioasă, activităţi culturale, au nevoie să fie implicaţi în activităţi de voluntariat, de care până acum Muftiul nu s-a arătat interesat. Teama noastră este că acest mare şi important proiect, dacă se află la discreţia Muftiului, fără un control ierarhic superior, se va transforma într-o nouă armă de discriminare a musulmanilor.

Abu al-Ula Al-Ghiti este preşedintele Centrului Cultural Islamic "Islamul Azi".

Citiţi şi: Lider musulman: „Muftiul nu a făcut nimic pentru moscheile din Dobrogea, ci doar dezbină comunitatea“ (interviu)