Gigantica moschee de la Bucureşti iscă controverse. Ponta îl bagă pe Băsescu la înaintare

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Decizia lui Victor Ponta de a aproba construcţia unei gigantice moschei la Bucureşti pe lângă care să funcţioneze şi o universitate în care să înveţe 6.000 de studenţi a stârnit reacţii extrem de dure. În cadrul unui interviu pentru B1 TV, premierul a explicat că moscheea se va ridica în condiţii de reciprocitate în sensul în care în Turcia, deşi nu se pot contrui biserici acolo, se va construi un cămin de pelerini şi o capelă.

"Am vorbit cu Patriarhul României... Este identificat terenul (în Turcia) şi oferit Patriarhiei Române în condiţii de reciprocitate. Mi-a spus Patriarhul că vor face un cămin de pelerini şi cu o capelă evident. Lucrurile în relaţiile internaţionale se fac cu creierul, nu cu picioarele. Sigur... ne spun "domnle, biserici nu, dar facem cămin de pelerini şi cu o capelă". A fost un vis al Bisericii Române de a le avea. (...)

Hotărârea Guvernului României negociată în mod direct de preşedintele Traian Băsescu la Ankara în 2011 şi, cred, din nou în 2014, ridicată din nou în 2015 de domnul Erdogan la domnul Iohannis şi la mine, prevede că statul român nu dă niciun leu şi pune terenul la dispoziţie comunităţii musulmane din România", a declarat Victor Ponta.

Premierul atrage de asemenea atenţia că moscheea care va fi construită la Bucureşti nu este cea mai mare din Europa aşa cum se vehiculează în spaţiul public, pentru că nu are cum să fie mai mare decât Moscheea Albastră sau Sfânta Sofia, care e tot în Europa.

"Chiar mă amuz de tot felul de ignoranţi care nu au trecut de clasa a patra şi vorbesc de Turcia ţară arabă, nu e ţară arabă, e ţară musulmană, e o diferenţă. Şi e o chestiune de reciprocitate discutată de preşedintele României Băsescu. Că acum cetăţeanul privat Băsescu îl înjură pe preşedintele României Băsescu, ţine de o chestiune phiatrică. (...) Problema a fost că am adoptat eu hotărârea. Dacă o adopta altcineva, nu mai spunea nimeni nimic", a afirmat Victor Ponta, adăugând că nu ştie dacă preşedintele Klaus Iohannis susţine sau nu acest proiect.

Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai deciziei premierului de a aproba construirea giganticei moschei la Bucureşti este fostul preşedinte Traian Băsescu care a atras atenţia asupra pericolului extremismului islamist.

"Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vârf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajuta să vă imaginaţi tineri români eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic.", a avertizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte evidenţiază că visul teroriştilor de la Statul Islamic este, după cum chiar ei au declarat, de a se extinde în Balcani şi Europa Centrală.

Nu doar Băsescu a criticat această decizie, ci şi M10, partidul Monicăi Macovei, care susţinea că există riscul transformării Bucureştiului într-un veritabil pol al grupărilor teroriste.

"Construirea la Bucureşti a acestui centru religios musulman ar putea transforma capitala ţării într-un veritabil pol al grupărilor teroriste. Din această perspectivă, un atare edificiu de cult nu serveşte intereselor României şi nici imaginii minorităţii musulmane din România, perfect integrate", a transmis M10.

Guvernul Ponta a decis, printr-o hotărâre de guvern, să ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul pe care ar urma sa fie construită moscheea, care va avea o capacitate de 2.000 de persoane, este situat lângă Centrul Expoziţional Romexpo.

Recomandăm şi Papahagi: Nimic nu justifică ridicarea unui centru islamic gigantic finanţat de o putere străină, cu concursul statului român

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.