EXCLUSIV: Dr. Cătălina Tudose: "Să fim atenţi la oamenii din jurul nostru" (video)
alte articole
În perioada 12-15 octombrie va avea loc al VI-lea Congres Naţional de Psihiatrie (CNP) organizat de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, care reuneşte majoritatea psihiatrilor activi din ţară.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Epoch Times, preşedinta Congresului CNP 2017, prof. dr. Cătălina Tudose a răspuns la întrebările legate de tematica evenimentului şi cele mai importante teme dezbătute la congres; despre faptul că la eveniment vor fi prezenţi peste 80 de lectori de prestigiu; despre nevoile societăţii contemporane; despre identitatea psihiatriei româneşti şi dacă psihiatria din România are o identitate la ora actuală. La final, preşedinta CNP a transmis un mesaj cititorilor Epoch Times România.
"Congresul, a cărui temă este "Psihiatria românească şi nevoile societăţii contemporane", se remarcă prin câteva iniţiative dintre care aş enumera organizarea de cursuri foarte interesante şi cu tematici foarte diferite, unele pe teme neabordate până acum în cadrul întâlnirilor noastre - trebuie să recunoaştem că acesta este unul dintre aspectele pe care conducerea actuală a Asociaţiei a vrut să le completeze, să le corecteze, aceea de a nu avea predominant comunicări despre intervenţiile medicamentoase, despre intervenţiile strict medicale farmacologice.
Deci cursurile, şi nu numai cursurile dar şi simpozioanele cât şi workshop-urile, abordează teme foarte diferite, unele, de exemplu, se referă la modalităţi de diagnostic în circumstanţe clinice deosebite, precum ADHD la adult - va veni şi va conferenţia chiar autoarea scalei recunoscute internaţional acum pentru depistarea acestei tulburări mai nou diagnosticate peste tot în lume, inclusiv în România, Sandra Kooij.
De asemenea, este un curs care are foarte mult succes, după cum văd, s-au înscris foarte mulţi la el, este vorba despre cel de evaluare a riscului suicidar - aici sunt şi invitaţi din străinătate - din nou este un specialist recunoscut în domeniu, precum şi doamna profesoară Doina Cosman care va conduce cursul, sunt cursuri despre psihoterapie, despre psihanaliză, despre terapie sistemică familială etc.
Mai este, de asemenea, un alt curs organizat de un specialist, despre o altfel de psihioterapie, cea care promovează starea de bine. De asemenea, un curs care se referă la psihoterapie şi justiţie, de fapt un curs de psihiatrie judiciară. Sunt foarte multe probleme legate de acest aspect.
Cu totul particular este un curs organizat sub egida Asociaţiei Europene de psihiatrie care se referă tot la aspectele medico-legale, la modalităţi de evaluare a discernământului, a capacităţii psihice - aceasta fiind o problemă cu care psihiatrii se confruntă aproape zilnic, oră de oră în camerele de gardă de psihiatrie - şi care este susţinut de vicepreşedintele Asociaţiei Europene de Psihiatrie şi va fi probabil, foarte interesant, şi mai ales util.
Vorbind despre asistenţa socială, dr. Cătălina Tudose a remarcat că "la noi asistenţa socială este ruptă de serviciile medicale, ele oferă numai asistenţă socială".
"La nivelul comunităţii profesionale vocea noastră este confuză - către politicieni suntem nemulţumiţi de sistemul de îngrijire, suntem nemulţumiţi de faptul că pacienţii noştri nu pot fi îngrijiţi într-un sistem coerent şi continuu conform nevoilor lor - dar noi nu pledăm pentru nişte cauze comune şi atunci într-un context în care criza financiară este importantă şi într-un context în care alte specialităţi au foarte clar ceea ce doresc - aparate mai bune, soluţii mai bune - în general lucruri mai simple -, la noi lucrurile sunt mult mai complicate.
Graniţele psihiatriei sunt mult mai largi - atât de largi încât uneori parcă depăşesc ceea ce ar trebui să însemne psihiatrie - şi asta noi trebuie să definim şi, cumva, numai împreună cu oamenii - la care ajungem prin organizaţii neguvernamentale, prin organizaţii ale pacienţilor - putem să construim o strategie mai coerentă.
Altfel există riscul să ne dezvoltăm în concordanţă cu ceea ce statul permite să facem, ceea ce nu sunt lucruri rele, dar sunt incomplete şi insuficiente - modelul medical nu este suficient în psihiatrie. Psihiatria este o specialitate mult prea complexă, se adresează persoanei în întregime, nu se adresează unui organ şi aici este problema: cum să facem să fie mai bine".
La finalul interviului, întrebată dacă are vreun mesaj pentru cititorii Epoch Times, Dr. Cătălina Tudose le-a transmis acestora:
"Să fie deschişi către propriile emoţii, către probleme, să încerce să înţeleagă şi să reacţioneze dacă există suspiciunea unei disfuncţionalităţi şi să aibă curajul să apeleze la specialişti.
Un alt mesaj ar fi să fim atenţi la oamenii din jurul nostru, cel puţin la oamenii care ne sunt foarte dragi şi foarte apropiaţi, să fim atenţi dacă e o problemă, nu neapărat psihiatrică, ci o problemă de sănătate mintală.
Şi să aibă curaj să apeleze la doctor, la specialişti, în general, să nu se lase furaţi nici de idei preconcepute şi nici să ignore, sau să încerce să evite, cel puţin o perioadă, nişte dificultăţi pe care oamenii le sesizează, dar trebuie să le recunoască, să vorbească despre ele şi să dorească să facă ceva."
Vă invităm să urmăriţi integral interviul Prof.dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer.