Examenele de BAC ar putea fi susţinute oral
alte articole
Anul viitor, absolvenţii ar putea susţine oral examenele de BAC, a declarat Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi. Aceste declaraţii au fost făcute după ce mai mulţi elevi au fost prinşi copiind în timpul examenelor de bacalaureat, iar profesorii au fost acuzaţi că ar fi facilitat acest lucru.
Iar pentru a preveni copiatul la examenele de bacalaureat, ministrul Mihail Şleahtiţchi, a propus ca de anul viitor, probele să fie susţinute oral.
În acest sens ministrul Educaţiei a precizat: "Important e să vedem cum gândeşte, cum interpretează elevul viziunile, în ce măsură poate fi coerent şi consistent în declaraţiile sale. La anul poate vom merge pe calea franceză, instalând nu camere de luat vederi ci aparate ce vor asigura efectul de bruiaj".
Precizăm că în patru centre de BAC, în timpul examenului la limba străină, au fost depistate aproape 300 de telefoane mobile, folosite de absolvenţi pentru a copia. Potrivit regulamentului, lucrările acestor elevi ar trebui să fie anulate.
Totodată, Ministrul Educaţiei susţine că nu există temei, pentru că ofiţerii Anticorupţie, care au găsit în sălile de examen telefoane mobile, nu au întocmit procese-verbale, precizând că "d-lor trebuiau să documenteze acest caz, după documentarea acestui caz copilul trebuia să vină cu explicaţia de rigoare şi doar după ce avem aceste documente şi doar atunci avem tot temeiul pentru eliminarea copilului".
La rândul lor, reprezentanţii Centrului Anticorupţie au declarat că întocmirea proceselor verbale nu este de competenţa lor. În contextul celor expuse, şeful direcţiei urmărire penală CCCEC, Bogdan Zumbreanu, a menţionat că: "întocmirea acestor procese ţine de competenţa preşedintelui comisiei respective sau a reprezentantului ministerului care au fost prezenţi în fiecare caz de prezenţă a ofiţerilor de urmărire penală".
Mai mult decât atât, Ministrul Educaţiei a mai explicat că, începând de anul viitor, lucrările absolvenţilor vor fi anulate în baza a trei documente, ca de exemplu: -declaraţia pe propria răspundere semnată de absolvent, prin care acesta se obligă să nu între în sala de examinare cu materiale ajutătoare; - procesul verbal, întocmit de către reprezentanţii comisiei de examinare, în cazul în care elevul a avut cu el materiale interzise; - explicaţia elevului.