R.Moldova: Sesiunea de bacalaureat s-a transformat în afacere (revista presei)
alte articole
Sesiunea de bacalaureat s-a transformat într-o afacere, titrează marţi Jurnal de Chişinău. Examenul de bacalaureat din acest an a început cu încălcari grave - într-un liceu din capitală, 14 persoane, inclusiv directorul, au fost prinse transmiţând răspunsurile elevilor prin intermediul reţelelor de socializare. Se spune că fiecare absolvent ar fi plătit pentru aceste servicii câte 2.200 de lei (aproximativ 185 de dolari).
Petru Bogatu scrie în acelaşi ziar că fostul fruntaş marcant al Partidului Comuniştilor, Vadim Mişin, a părăsit formaţiunea din motive pecuniare. Vadim Mişin, prin gestul său, favorizează Alianţa şi contribuie, până la un anumit punct, la 'aerisirea' segmentului de stânga al eşichierului, potrivit editoralistului .
În centrul Chişinăului activează o adevărată reţea în care copiii sunt folosiţi, chiar din primii ani de viaţă, pentru a provoca mila şi generozitatea trecătorilor, scrie Adevărul. Îşi trăiesc copilăria în stradă, fără ca autorităţilor să le pese de ce nu merg la grădiniţă sau la şcoală. Deşi le-ar putea aplica amenzi şi deschide dosare penale adulţilor care-i trimit la cerşit, de multe ori, poliţiştii preferă să nu se implice, adaugă ziarul.
Adevărul publică şi un articol despre mizeria din jurul lacurilor din Chişinău. 'Cel mai grav este că, din cauza murdăriei, în lacuri 'înfloresc' enterococii, colifagii, bacilii coli şi embrionul holerei, iar nisipul e doldora de ouă de helminţi', potrivit cotidianului.
Patriarhul Kirill se amestecă brutal în treburile interne ale Republicii Moldova, iar liderii acesteia doar 'iau act', scrie Timpul, comentând nemulţumirea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse faţă de faptul că parlamentul de la Chişinău a votat Legea antidiscriminare şi cererea acestuia de modificare a textului legislativ. Reacţia şefului statului, Nicolae Timofti, a fost una blândă - el consideră că ceea ce a spus patriarhul rus 'este o opinie expusă de o persoană din afara ţării', menţionează Timpul. Publicaţia se întreabă 'cât de 'independent şi suveran' este statul Republica Moldova, cum afirmă premierul Filat, daca ea, această 'persoană din afara ţării', nu pur şi simplu se uită din depărtare la Biserica din Republica Moldova şi îşi dă cu părerea, ci, efectiv, o conduce?'