Ucraina sistează temporar lucrările la construcţia hidrocentralelor pe Nistru

Podul peste râul Nistru, redeschis la Gura Bîcului
Podul peste râul Nistru, redeschis la Gura Bîcului (gov.md)

Kievul a anunţat că sistează lucrările la construcţia hidrocentralelor pe Nistru până la efectuarea unui studiu privind impactul asupra mediului. Proiectul pune în pericol sistemul ecologic şi securitatea alimentării cu apă inclusiv a Republicii Moldova.

„Angajamentul Kievului este reflectat într-un regulament intern, iar cei care-l vor încălca vor putea fi traşi la răspundere în Ucraina. Acest angajament intern trebuie să devină unul internaţional, ca Republica Moldova să aibă o garanţie că regulile vor fi respectate, a subliniat experta Centrului Naţional de Mediu, Iuliana Cantaragiu citată de Radio Chişinău.

Directorul adjunct al Agenţiei Apele Moldovei, Radu Cazacu a atenţionat că riscurile construirii hidrocentralelor sunt foarte mari. Există deja probleme cu un nod hidroenergetic, care are un impact negativ, iaar dacă se mai construiesc încă şase hidrocentrale pe cursul superior al fluviului, atunci riscurile se măresc. Vor fi pierderi în ceea ce priveşte cantitatea de apă, care şi aşa este mică.

Mai multe oraşe din R. Moldova, inclusiv capitala Chişinău, dar şi regiunea Odessa sunt aprovizionate cu apă din râul Nistru. În 2016, Guvernul din Ucraina şi-a anunţat intenţia de a construi, în cadrul unui program de securitate energetică, încă şase hidrocentrale pe Nistru, în amonte de frontiera moldo-ucraineană. Organizaţii de mediu au avertizat împotriva pericolului distrugerii ecosistemului fluviului, iar activişti de la Chişinău au organizat proteste faţă de proiectul ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe