PD la ananghie. Marian Lupu: Mesajele transmise la Bruxelles sunt bârfe, speculaţii şi minciuni

Disperarea Partidului Democrat este tot mai evidentă în ultima perioadă, conform opiniilor mai multor experti. Întors recent de la Bruxelles, Marian Lupu a menţionat că a trebuit să combată „caracterul absolut inventat artificial” al declaraţiilor făcute acolo de către reprezentanţii opoziţiei.
Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu (www.pdm.md)
Maria Maevschi
04.10.2017

Preşedintele fracţiunii parlamentare al Partidului Democrat, Marian Lupu, s-a întors recent de la Bruxelles unde a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali şi a declarat că tot ce contează este că între Republica Moldova şi Uniunea Europeană există dialog, „dialog productiv, pe alocuri mai dificil, mai uşor, aşa cum este politicul şi grupurile politice, dar contează că dialogul este, şi el dă rezultate”.

Pentru dificultatea dialogului cu partenerii europeni, fostul lider al Partidului Democrat dă vina pe sursele din sectorul de informaţii din Moldova. „Sunt diferiţi politicieni în Republica Moldova care merg într-acolo şi spun lucruri diferite. Toate aceste bârfe, speculaţii şi minciuni sunt transmise şi pe interior şi pe exterior pentru a ascunde nişte realităţi.”, a afirmat Marian Lupu, în prezent copreşedinte al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (EURONEST), în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

„În practica mea m-am confruntat cu situaţii pe care le consider fireşti pentu activitatea politică. Politica este pe alocuri şi un teatru, este şi minciună, este şi trişare, regret să spun, dar asta este, şi mă confrunt cu situaţii când informaţii care vin din Republica Moldova, în atenţia mai multor grupuri politice parlamentare europene, trebuie să le combat, să le demonstrez caracterul lor absolut inventat artificial, nu în toate cazurile, sunt şi informaţii reale, obiective”, a menţionat Lupu, făcând referire la liderii opoziţiei extraparlamentare care încearcă să aducă la cunoştinţă partenerilor externi ai Moldovei situaţia reală din ţară.

Cât priveşte modificarea sistemului electoral, politicianul a specificat că în Parlamentul Euroepan opiniile sunt împărţite. Cu toate că o mare parte a deputaţilor europeni, să nu uităm de declaraţie PPE şi ALDE, care au solicitat anularea noii legi electorale, altfel vor face tot posibilul să stopeze finanţarea, Marian Lupu a specificat că sunt şi europarlamentari care, deşi nu public „declară foarte clar că este dreptul suveran al ţării”. Totuşi, fostul lider PD a precizat că următoarele alegeri parlamentare vor avea loc regulamentar, potrivit Constituţiei, la sfârşit de noiebrie 2018 prin sistemul mixt.

Fiind întrebat de moderatorul emisiunii ce părere are, în acest caz, despre protestele care au loc la Chişinău împotriva sistemului mixt de vot, Marian Lupu a comentat ironic că „la Paris sunt proteste de zeci, de sute de ori mai importante ca şi număr de persoane. Este un element al democraţiei, protestele. Atât de naturale sunt, m-ar fi mirat dacă în societatea noastră nu ar fi fost proteste”.

Cât despre protestatarul care a fost reţinut pentru că transporta boxele în timpul protestului, şi care în prezent se află în arest la domiciliu, preşedintele fracţiunii parlamentare PD consideră că transportarea boxelor nu ar fi fost decât o „justificare”. Mai mult decât atât, acesta a menţionat că toate argumentele opoziţiei aduse în apărarea protestatarului reţinut nu ar fi fost decât „o minciună. Înseamnă că au avut alte intenţii. E o păcăleală, o încercare foarte stângace de a justifica un lucru pe care probabil şi organizatorii le-au regretat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor