Europarlamentar: Povara din calea integrării europene a Moldovei este Plahotniuc

Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European de la Bruxelles l-au întrebat pe premierul Pavel Filip ce va întreprinde pentru a scoate Moldova de sub influenţa oligarhului Vlad Plahotniuc.
Maria Maevschi
16.03.2016

alte articole

Prim-ministrul Pavel Filip la Bruxelles (gov.md)
Maria Maevschi
16.03.2016

La şedinţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip a fost întrebat în legătură cu situaţia de criză în care se află Moldova, din punct de vedere politic şi economic, precum şi despre influenţa pe care o deţine oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Potrivit europarlamentarului Cristian Preda, Vladimir Plahotniuc este o povară în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Prim-ministrul Filip a primit de la europarlamentari întrebări similare celor puse şi preşedintelui Andrian Candu în timpul vizitei la Bruxelles din noiembrie 2015, mai exact ce se va întreprinde pentru a scoate ţara de sub influenţa lui Plahotniuc.

„Ce faceţi dvs. şi de ce aţi fost dvs. mai credibil pentru coaliţia de guvernare în lupta anticorupţie? Am să vă pun întrebarea pe care i-am pus-o şi lui Andrian Candu când a fost aici în faţa noastră. Dânsul n-a răspuns la întrebare. Ce faceţi dvs. personal pentru a scăpa partidul din care faceţi parte şi politica din Republica Moldova de sub influenţa lui Plahotniuc? Pentru că dacă există astăzi o povară în calea integrării europene a Moldovei, este acest oligarh”, au fost întrebările adresate premierului de către europarlamentarul Cristian Preda.

Cum era şi de aşteptat, de fapt, Pavel Filip a evitat să vină cu un răspuns concret, menţionând că în opinia sa, problemele cu care se confruntă în prezent Moldova nu se vor rezolva doar printr-un schimb de politicieni, fiind nevoie de acţiuni sistemice.

„Ce facem noi pentru a dezoligarhiza viaţa politică de la Chişinău? S-a făcut referinţă şi la persoane anume, cu care facem parte din aceeaşi formaţiune politică. Eu vreau să vă spun că, viziunea mea, dar şi a întregii echipe, este că nu doar printr-un schimb de politicieni sau partide de la guvernare se rezolvă problemele cu care se confruntă Republica Moldova astăzi. Problemele pot fi rezolvate prin acţiuni şi schimbări sistemice. În proiectul de lege pentru bugetul de stat al anului 2016 sunt prevăzute fondurile necesare pentru finanţarea partidelor politice. Asta ar fi din punctul meu de vedere soluţia pentru independenţa partidelor politice şi nicidecum să fie dependente de o persoană sau de un grup de persoane. Atunci putem vorbi de oligarhizare şi de o influenţă a persoanelor în stat”, a răspuns Pavel Filip.

Amintim că premierul Pavel Filip se află într-o vizită la Bruxelles unde a particitat la cea de-a II-a reuniune a Consiliului de Asociere, conform Acordului de Asociere. Miercuri, 16 martie, şeful Legislativului urmează să revină în Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor