Uniunea Europeană va susţine financiar Moldova doar după implementarea reformelor-cheie

Republica Moldova va putea beneficia de sprijin, inclusiv financiar din partea Uniunii Europene doar după implementarea reformelor esenţiale, au opinat unii oficiali înalţi prezenţi la Reuniunea Consiliului de Asociere UE – RM care s-a desfăşurat luni la Bruxelles.
Prim-ministrul Pavel Filip la Reuniunea Consiliului de Asociere UE – RM, Bruxelles
Prim-ministrul Pavel Filip la Reuniunea Consiliului de Asociere UE – RM, Bruxelles (gov.md)

Aflându-se într-o vizită de două zile la Bruxelles, împreună cu câţiva miniştri din Moldova, premierul Pavel Filip a avut întrevederi cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, precum şi Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Depolitizarea instituţiilor de stat, combaterea corupţiei, reforma justiţiei şi investigaţiile privind fraudele bancare sunt câteva din recomandările primite de premierul Filip la Bruxelles pentru a beneficia de finanţare europeană.

„Am discutat despre importanţa depolitizării instituţiilor de stat, despre combaterea corupţiei, reforma justiţiei şi investigaţiile privind fraudele bancare. Premierul Filip ne-a prezentat modul în care Guvernul intenţionează să acţioneze. Dacă se reuşeşte, Moldova se va transforma economic, social şi politic prin implementarea Acordului de Asociere. Toate aceasta sunt în beneficiul cetăţenilor, pentru că ei sunt cei la care ne gândim în primul rând în ceea ce facem. UE este gata să susţină Republica Moldova, inclusiv financiar, dar după îndeplinirea tuturor condiţiilor. Sperăm că vor fi implementate reformele-cheie”, a menţionat Federica Mogherini.

În cadrul discuţiilor, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn a ţinut să sublinieze importanţa intensificării „reformelor în justiţie, în domeniul financiar, energetic şi cât este de esenţial să se ajungă la un acord cu FMI. Vom fi gata să sprijinim şi pe viitor această ţară, dar în anumite condiţii ce ţin de reforme foarte concrete”.

Luând în considerare situaţia de criză în care s-a pomenit Moldova, prim-ministrul nu putea decât să scoată în evidenţă misiunea deloc uşoară cu care se confruntă Guvernul, notează Jurnal.md.

„Angajamentele luate faţă de partenerii europeni au ghidat activitatea guvernului din primele zile de mandat. Misiunea Guvernului nu este deloc uşoară, având în vedere greutăţile cu care se confruntă astăzi Republica Moldova. Suntem absolut determinaţi să livrăm rezultate, acţiuni concrete care să ducă la scopul esenţial - ridicarea bunăstării cetăţenilor”, a mărturisit Filip.

Menţionăm că Republica Moldova şi Uniunea Europeană au avut luni cea de-a II-a reuniune a Consiliului de Asociere, conform Acordului de Asociere. În cadrul acestei reuniuni cele două părţi au reconfirmat hotărârea comună de a implementa angajamentele asumate în vederea consolidării asocierii politice şi integrării economice a Moldovei cu UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe