Franţa şi Germania cer propuneri “serioase” din partea Greciei

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au declarat luni ca Atena va trebui să se mişte rapid pentru a-şi asigura un acord care va menţine ţara în zona euro.
Cancelarul german Angela Merkel (st) şi preşedintele francez Francois Hollande. (Getty Images)
Andrei Popescu
07.07.2015

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au declarat luni că Atena va trebui să se mişte rapid pentru a-şi asigura un acord care va menţine ţara în zona euro.

Merkel, care a discutat cu Hollande la Palatul Elysee, a declarat că, în prezent, condiţiile pentru un pachet de salvare financiară (bailout) nu sunt întrunite.

“Din acest motiv aşteptăm propuneri foarte precise din partea premierului grec, un program care să permită Greciei să se întoarcă la prosperitate”, a susţinut cancelarul german, adăugând că Atena ar trebui să prezinte propunerile sale în această săptămână.

La rândul său, Hollande a subliniat că uşa este “deschisă pentru discuţii” dar a avertizat că nu a mai rămas prea mult timp la dispoziţie.

“Acum depinde de guvernul lui Alexis Tsipras să ofere propuneri serioase şi credibile” pentru ca Atena să beneficieze de un program pe termen lung, “deoarece Grecia are nevoie de o perspectivă pe termen lung în zona euro, cu reguli stabile, de fapt aşa cum are nevoie însăşi zona euro.”

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Grecia va trebui să accepte reforme fundamentale dacă doreşte să rămână în zona euro. Rutte a declarat Parlamentului olandez că creditorii nu au planuri în vederea schiţării unei noi propuneri după ce elenii au votat cu “NU” la referendumul de duminică, adăugând că mingea se află în terenul Greciei.

Premierul elen a declarat că va prezenta o propunere în cadrul summitului de urgenţă al liderilor zonei euro, care va avea loc astăzi. Totuşi, nu este clar cât de diferită va fi noua ofertă elenă faţă de cele precedente.

Tsipras i-a declarat luni seara preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în cadrul unei convorbiri telefonice, că există o nevoie imediată pentru ridicarea controalelor de capital. Atena a impus aceste controale într-un efort de a preveni prăbuşirea sistemului bancar, dar va avea nevoie de ajutor din partea BCE pentru a ridica restricţiile asupra transferurilor şi retragerilor de numerar.

Liderul francez a discutat, de asemenea, luni cu omologul său rus Vladimir Putin pe tema rezultatelor referendumului şi a efectului acestora asupra viitorului zonei euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor