Europa la răscruce. Avertismentul preşedintelui Portugaliei despre criza politică iminentă

Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa (Facebook - Maia Sandu)
Redacţia
02.09.2024

Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a avertizat duminică asupra unei "crize profunde în sistemele politice europene", susţinând că Europa se află la sfârşitul unui ciclu istoric şi că este necesară o schimbare majoră, potrivit Euractiv.

Vorbind la ceremonia de închidere a Reuniunii Naţionale a Tinerilor din Aveiro, Rebelo de Sousa a subliniat că Europa trece printr-un moment de cotitură istorică. El a declarat că "lumea nu va mai fi la fel" după alegerile americane, indiferent de rezultat, după schimbările din China, care s-a confruntat cu dificultăţi în gestionarea pandemiei şi recuperarea economică, şi după repoziţionările Federaţiei Ruse şi ale puterilor emergente din Africa de Sud, Brazilia, Turcia şi India.

Potrivit preşedintelui, există un sentiment general de transformare, iar războaiele tind să se intensifice în perioadele de incertitudine şi vulnerabilitate, ceea ce subliniază necesitatea de a lupta pentru pace, nu doar în Europa, ci şi în Africa şi Orientul Mijlociu.

Sisteme concepute pentru o altă eră

Rebelo de Sousa a explicat că sistemele politice actuale au fost create pentru o epocă diferită şi au rezistat schimbării "prin inerţie". El a subliniat că aceste sisteme, concepute pentru perioada de după al Doilea Război Mondial şi tranziţia de la secolul XX la secolul XXI, se confruntă acum cu o criză profundă. Din acest motiv, apar noi realităţi politice, uneori etichetate drept populiste, care umplu golurile lăsate de aceste sisteme în criză.

Preşedintele a subliniat că sistemele politice nu s-au adaptat la digitalizare, schimbările climatice, progresele ştiinţifice şi tehnologice, mobilitatea şi aspiraţiile tinerelor generaţii. El a avertizat că "alternativa la vechi este tot vechi" – vechi în idei, structuri, organizare şi oameni – ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru Europa.

Rebelo de Sousa a adăugat că "Europa rămâne în urmă" şi "şi-a pierdut elanul", chiar dacă continuă să fie lider în lupta împotriva schimbărilor climatice şi a migraţiei.

Fondurile UE sunt bune, dar nu suficiente

Preşedintele portughez a recunoscut existenţa unor "factori pozitivi" precum fondurile UE, dar a subliniat că acestea sunt soluţii temporare.

"Nu banii rezolvă problema, ci cunoştinţele", a declarat el, subliniind că este esenţial ca tinerii să ajungă în centrele de decizie, la conducerea municipalităţilor, regiunilor şi a puterii centrale.

El a avertizat că, dacă acest lucru nu se întâmplă, va fi un "timp pierdut şi o schimbare ratată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor