Europa în corzi: Marea Britanie şi UE nu ajung la un acord privind Brexitul

În ciuda progreselor, Theresa May şi Jean-Claude Juncker nu au anunţat luni încheierea unui acord, întrucât nu a fost posibil să se ajungă la o înţelegere totală pentru Brexit.
Jean Paul Juncker (Patrick Hertzog/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
05.12.2017

Potrivit reporterei Laura Kuenssberg de la BBC, “apelul făcut de DUP a fost responsabil pentru eşuarea şanselor încheierii unui acord – Foster şi-a susţinut conferinţa de presă, 20 de minute mai târziu May părăseşte negocierile iar Juncker o cheamă, ea merge înapoi în cameră, dar nu ajung la o înţelegere”.

Totuşi, o altă reporteră de la BBC, Katya Adler, a rezumat cel mai bine evenimentele de ieri: “Nimeni nu ştie ce se întâmplă acum, mi-a spus un diplomat UE”.

Ceea ce ştim este că, în ciuda faptului că nu s-a ajuns la un acord, rămân speranţe. Şi, după discuţiile dintre negociatorii britanici şi ai Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a precizat: “În ciuda celor mai semnificative eforturi ale noastre, nu a fost posibil să ajungem astăzi la un acord complet”, adăugând că “acesta nu este un eşec, este începutul unei următoare runde” de discuţii.

Juncker a adăugat că “acum avem o înţelegere comună asupra majorităţii problemelor relevante, rămânând doar două sau trei aspecte de discutat. Acest lucru va necesita consultaţii suplimentare, negocieri suplimentare şi discuţii suplimentare”.

La începutul negocierilor privind Brexitul în urmă cu 9 luni, în prima declaraţie publică dată în Bruxelles alături de Juncker, May afirma: “Sunt încrezătoare că vom concluziona această problemă într-o manieră pozitivă”, adăugând că “în privinţa câtorva probleme, rămân unele neînţelegeri care necesită negocieri şi consultări suplimentare. Ne vom reîntâlni înainte de sfârşitul acestei săptămâni”.

Potrivit unor rapoarte, surse guvernamentale din Dublin au declarat luni că Londra a acceptat să menţină Irlanda de Nord “aliniată” cu reglementările UE pentru a evita o “frontieră dură” cu Republica Irlandeză. Anunţul a împins în sus lira sterlină, în baza speranţelor unor discuţii comerciale rapide însă, potrivit Reuters, a provocat un răspuns furios din partea aliaţilor lui May din Irlanda de Nord, care cer un tratament egal cu restul Regatului Unit.

Subliniind enigma Brexitului, ideea ca Irlanda de Nord să rămână strâns legată de piaţa unică a UE a declanşat speculaţii că, pentru a evita noi bariere între Belfast şi Londra, şi Marea Britanie va trebui să urmeze aceelaşi exemplu.

Liderii din Scoţia şi Londra, care au votat împotriva Brexitului, au cerut să li se permită să aibă aceeaşi relaţie cu UE ca şi în cazul Irlandei de Nord. Totuşi, May a exclus un tratament atât de diferenţiat în privinţa rămânerii în uniunea vamală sau piaţa unică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor