Rebeliune UE împotriva lui Merkel. Parisul, şi nu Frankfurt, ales ca soluţie

Cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)
Andrei Popescu
28.11.2017

Cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu o rebeliune puternică împotriva autorităţii ei în cadrul UE, după ce mai multe state membre au susţinut Parisul, în defavoarea Frankfurtului, într-un vot major.

O decizie privind locul unde ar trebui amplasată Autoritatea Bancară Europeană după Brexit a fost luată săptămâna trecută, după un vot în Bruxelles la care au participat 27 de state UE.

Unele state membre au decis că Autoritatea ar trebui mutată din Londra în Paris, şi nu în centrul financiar al Germaniei.

Alarmele au început să sune în Germania în legătură cu ideea că influenţa Berlinului s-ar putea să se fi diminuat rapid după lovitura primită de Merkel în alegerile recente.

În plus, unii membri ai partidului lui Merkel (CDU) sunt convinşi că mai multe state membre, care au promis că vor susţine planul Germaniei de a transfera Autoritatea în Frankfurt, nu şi-au respectat cuvântul.

S-ar putea ca însuşi reprezentantul Germaniei în Consiliul Miniştrilor (Consiliul European), Michael Roth, să fi votat pentru Paris, mergând împotriva instrucţiunilor Berlinului de a favoriza Dublinul, a raportat Spiegel.

Frankfurtul a ocupat locul doi după prima rundă de votare, însă suportul pentru oraşul german s-a prăbuşit în a doua rundă, fiind depăşit de Dublin.

Există suspiciuni acum că ţări precum Grecia, care ar fi trebuit să susţină Germania, i-au întors spatele.

Runda finală a votului a adus Parisul şi Dublinul la egalitate, fiecare cu câte 13 voturi. Faptul că voturile pentru Frankfurt par să fi ajuns la Paris în runda finală, a alimentat noi speculaţii că Roth nu a respectat instrucţiunile şi a susţinut Franţa.

Fostul preşedinte al Federaţiei Industriei Germane, Hans-Olaf Henkel, a declarat că rezultatul votului reprezintă o victorie majoră a Franţei în defavoarea Germaniei.

“Guvernul Federal a fost ocupat cu coaliţia Jamaica şi francezii au profitat de acest lucru”, a precizat el pentru Spiegel.

Merkel a fost în mare parte absentă din Bruxelles în timp ce încearcă cu disperare să formeze o coaliţie şi să rămână la putere.

Recent, ea a fost criticată pentru a sărit peste un summit cheie în Goteborg. La rândul ei, mass media germană a criticat-o pe Merkel pentru faptul că investeşte prea mult timp pentru negocierile cu Verzii şi FDP.

Între timp, preşedintele francez Emmanuel Macron a ieşit la înaintare ca o voce centrală în Bruxelles, propunând o uniune mai strânsă cu un buget comun.

Merkel speră acum să îşi reformeze marea coaliţie cu social-democraţii, la aproximativ două luni după alegerile germane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor