Irlanda cere Londrei să rămână în uniunea vamală pentru a evita o “frontieră dură”
alte articole
Republica Irlandeză a ameninţat că se va opune discuţiilor comerciale legate de Brexit dacă Marea Britanie nu prezintă garanţii cu privire la graniţa Dublinului cu Irlanda de Nord.
Comisarul UE Phil Hogan, un politician irlandez, a declarat duminică faptul că problema frontierei poate fi uşor soluţionată dacă premierul britanic Theresa May renunţă la planurile sale de a scoate Marea Britanie din uniunea vamală şi piaţa unică a UE în momentul în care va ieşi din blocul european în 2019.
“Dacă Marea Britanie sau Irlanda de Nord rămâne în uniunea vamală a UE sau, mai bine, pe piaţa unică, atunci nu va exista o problemă de frontieră. Atât de simplă e situaţia”, a declarat el.
Liam Fox, secretarul britanic pentru comerţ internaţional, a respins imediat soluţia lui Hogan, declarând într-un interviu pentru Sky News că soluţionarea problemei de frontieră între cele două Irlande va trebui să aştepte până când vor fi clarificate detaliile privind relaţiile comerciale viitoare cu Uniunea Europeană.
“Nu dorim o frontieră dură (hard border), dar Marea Britanie va ieşi din uniunea vamală şi de pe piaţa unică”, a adăugat Fox.
O “frontieră dură” va face ca paşaportul şi controalele vamale să devină obligatorii, afectând legăturile de afaceri dintre Republica Irlandeză şi Irlanda de Nord.
Ca o precondiţie pentru lansarea discuţiilor comerciale legate de Brexit în 2018, cu un an înainte de ieşirea oficială a Marii Britanii din bloc în 2019, UE a cerut ca problema frontierei să înregistreze un progres suficient.
Într-un interviu cu The Observer, Hogan a avertizat de asemenea că unii miniştri britanici au o “credinţă oarbă” în ceea ce priveşte faptul că Marea Britanie va obţine un acord de comerţ liber cuprinzător după Brexit. El a avertizat că Irlanda “va continua să joace dur până la capăt”, avertizând că se va opune discuţiilor comerciale până când primeşte din partea Londrei garanţii cu privire la chestiunea frontierei.
Guvernul irlandez doreşte o garanţie scrisă că nu va exista o “frontieră dură” cu Irlanda de Nord, despre care Dublinul a precizat că ar putea fi obţinută doar prin păstrarea regiunii pe piaţa unică şi în uniunea vamală. Totuşi, premierul britanic May a declarat în mai multe rânduri că Marea Britanie va ieşi din uniunea vamală şi de pe piaţa unică, indiferent de implicaţiile pe care le va avea această decizie asupra frontierei dintre cele două Irlande.
Abordarea Irlandei a fost respinsă şi de Arlene Foster, lidera Unioniştilor Democratici, un partid nord-irlandez care susţine în parlament guvernul minoritar al lui May.
Foster a declarat sâmbătă în timpul conferinţei partidului său că nu va susţine niciun acord care “creează bariere” între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, practic excluzând orice statut special pentru Irlanda de Nord în era post-Brexit.