Ciocniri violente între imigranţi şi poliţişti pe insula grecească Kos

Poliţiştii încearcă să disperze o mulţime de sute de imigranţi pe insula grecească Kos, 11 august 2015.
Poliţiştii încearcă să disperze o mulţime de sute de imigranţi pe insula grecească Kos, 11 august 2015. (Captură Foto)

Politia elenă a folosit marţi extinctoare şi bastoane împotriva imigranţilor de pe insula Kos după ce au izbucnit violenţe pe un stadion sportiv, unde sute de oameni, inclusiv copii mici, îşi aşteptau documentele de imigrare, conform Business Insider.

Încăierările au avut loc la o zi după ce un ofiţer de poliţie de pe insulă a fost suspendat pentru că a agitat un cuţit în public şi a plesnit un imigrant pakistanez.

Grecia, care a evitat la limită o prăbuşire financiară prin încheierea unui acord cu creditorii săi internaţionali, are de luptat acum cu un număr tot mai mare de imigranţi şi refugiaţi care sosesc în acest an pe ţărmurile sale.

Marţi, imaginile televizate au arătat sute de imigranţi se înghesuiau unii în alţii în timp ce încercau să se protejeze de norii groşi de praf alb formaţi după ce politia a folosit extinctoarele, încercând să disperseze mulţimea.

Nu a fost imediat clar ce anume a declanşat violenţele. După calmarea situaţiei, politia a adus un număr suplimentar de imigranţi pe stadion, umplând până la refuz tribunele, a declarat Reuters. Unii imigranţi au ridicat corturi în timp ce poliţiştii au stat de pază, purtând echipamentele antirevoltă.

Imigranţii au ajuns pe insula Kos pe mare, în bărci de cauciuc, din Turcia, încercând să ajungă în Uniunea Europeană. Mulţi au fugit din zonele de război şi din calea sărăciei.

Primarul din Kos, Yorgos Kyritsis, a declarat că autorităţile locale, politia locală şi paza de coastă, nu au reuşit să facă faţă fluxului de imigranţi.

Un oficial al poliţiei elene a declarat că există planuri pentru a desfăşura unităţi poliţieneşti pe insula Kos, unele întăriri fiind aduse de pe insulele învecinate Rhodes şi Syros.

Grecia şi creditorii săi internaţionali au ajuns marţi la un acord în valoare de câteva zeci de miliarde de euro, după o sesiune de discuţii aprinse de 23 de ore. Totuşi, pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie adoptat de Parlamentul grec şi ţările din zona euro.

Oficialii eleni greci au declarat anterior că doresc să încheie acest acord până la 20 august, când Grecia trebuie să ramburseze Băncii Centrale Europene suma de 3,2 miliarde de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe