Este Ilie Bolojan mulţumit de prestaţia actualului Guvern? Ce spune preşedintele interimar

Orice zi care este pierdută în ceea ce priveşte reformele, reducerile de costuri, poate să însemne o problemă în viitor, un cost suplimentar, o tensiune socială care nu poate fi rezolvată, a afirmat preşedintele interimar Ilie Bolojan la o întâlnire cu presa, marţi, la Palatul Cotroceni.
Întrebat dacă este mulţumit de prestaţia actualului guvern care şi-a intrat în pâine în urmă cu aproape patru luni, şeful statului a abordat o notă moderată, argumentând că ia această perioadă ca pe una „intermediară”, ţinând cont de acest context preelectoral.
Ilie Bolojan a adăugat însă că, „indiferent ce se va întâmpla la alegerile prezidenţiale, ce guvernare va fi, este absolut necesar să se treacă la nişte reforme profunde pentru că altfel e doar o problemă de timp până lucrurile se vor complica”.
Redăm în continuare răspunsurile lui Ilie Bolojan la întrebările privind prestaţia actualului guvern de coaliţie:
Jurnalist: Sunt trei luni şi jumătate de când acest guvern a fost învestit şi a intrat în pâine. Un guvern care a fost posibil şi datorită sprijinului PNL al dumneavoastră. Un guvern pe care ni l-aţi prezentat şi nouă şi celorlalţi preşedinţi ai partidelor drept unul al reformelor, având în vedere situaţia dificilă a deficitului bugetar.
Vedem însă că după trei luni şi jumătate numărul bugetarilor a crescut, anvelopa salarială pentru bugetari a crescut şi ea, iar comasările de instituţii sunt mai degrabă hilare. Rămâne acelaşi număr de şefi, cu foarte mici diferenţe, se preiau secretarii general şi secretarii de stat dintr-o parte în alta şi se desfiinţează doar posturile vacante. Deci nu pleacă nimeni acasă. Practic toată povara fiscalităţii noi de anul trecut este pe umerii mediului privat.
În aceste condiţii, domnule preşedinte, dumneavoastră sunteţi mulţumit de modul în care guvernul Ciolacu îşi respectă promisiunile de reformă?
Ilie Bolojan: N-aş putea fi de acord cu toată premiza pe care aţi enunţat-o la această întrebare. Trebuie să fiu însă corect cu dumneavoastră şi cu opinia publică.
Din punctul meu de vedere, orice zi care este pierdută în ceea ce priveşte reforme, reduceri de costuri, poate să însemne o problemă în viitor, un cost suplimentar, o tensiune socială care nu poate fi rezolvată. În acelaşi timp, trebuie să discutăm foarte deschis. E greu de presupus că într-o perioadă preelectorală, indiferent în ce ţară am fi, indiferent în ce situaţie am fi, am vedea cele mai dure reforme pe care le face un guvern.
E o fază în care cheltuielile la finalul anului prin mult hulita ordonanţă trenuleţ, dar din păcate absolut necesară, au fost plafonate, dar asta nu este suficient pentru a scădea deficitul de la, nu ştiu, în jurul cifrei de 9 până în jurul cifrei de 7. Este evidentă această situaţie. Şi deci, o iau ca pe o perioadă intermediară, ţinând cont de acest context preelectoral şi cred, aşa cum am spus, că indiferent ce se va întâmpla la alegerile prezidenţiale, ce guvernare va fi, este absolut necesar să se treacă la nişte reforme profunde pentru că altfel e doar o problemă de timp până lucrurile se vor complica.
Jurnalist: Îmi cer scuze, trebuie să pun o întrebare de follow-up pentru că nu mi-aţi răspuns exact la întrebare dacă sunteţi sau nu mulţumit. Ştiu că nu e o situaţie uşoară, dar la începutul anului, la sfârşitul anului trecut la începutul acestui an, a existat un preşedinte al Senatului care a făcut aceste reforme dureroase deşi era tot în campanie electorală.
Aşadar, domnule Preşedinte, sunteţi mulţumit sau nu de modul în care guvernul Ciolacu îşi respectă promisiunile de reformă?
Ilie Bolojan: Sunt într-un context în care, înainte de a face aprecieri pe care le pot face românii sau dumneavoastră, trebuie să am grijă ca prin ceea ce fac, prin ceea ce spun, dacă nu pot să ajut să nu stric.
Jurnalist: Şi aş mai avea o întrebare, dacă se poate: sunteţi şeful CSAT; după recenta şedinţă a Consiliului, ce ne puteţi spune - există informaţii, indicii, date despre o interferenţă iminentă a unui stat sau actor străin în viitoarele alegeri prezidenţiale?
Ilie Bolojan: Nu avem astfel de informaţii despre o chestiune iminentă, dar fiind în Europa de Est, fiind în proximitatea unui război, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, aceste războaie hibride, care înseamnă atacuri cibernetice asupra infrastructurii noastre de IT, de comunicaţii, a site-urilor, de exemplu, care ţin de partea de afişaj electoral a prezenţei la vot, cum s-a întâmplat data trecută, atacuri hibride care încearcă să dezbine populaţia, să semene o neîncredere şi mai mare în autorităţi pe fond, o neîncredere care există, să divizeze oamenii, să diabolizeze toate lucrurile, acestea sunt chestiuni de care nu vom scăpa nici în această lună care va veni şi aşa cum am discutat cu toate instituţiile implicate în organizarea alegerilor.
Cred că lecţia de anul trecut nu mai permite niciunei instituţii să invoce că este nepregătită şi ceea ce trebuie să facem, şi trebuie să facă fiecare instituţie, este să limiteze astfel de atacuri hibride, să elimine prin mecanismele care sunt stabilite legal autoritatea electorală, biroul electoral, ANCOM-ul şi celelalte autorităţi CNAU, de exemplu, conţinutul care este ilegal, fake news-urile, în aşa fel încât românii să-şi facă o percepţie de vot şi să voteze după modul în care candidaţii îşi fac campanie mai bună sau mai proastă, după declaraţiile pe care le fac, după modul în care interacţionează cu oamenii şi nu după aceste atacuri hibride. Şi sunt convins că suntem mai bine pregătiţi decât în noiembrie vizavi de acest lucru. Dar nu va fi o situaţie în care dintr-o dată totul se va linişti.