Este aerul condiţionat dăunător pentru sănătate?

Foto: (Freepik.com)
Vance Voetberg
24.08.2023

Pe măsură ce îmbrăţişarea toridă a soarelui şi-a întins mrejele, zgomotul colectiv al aparatelor de aer condiţionat invadează aerul, oferind un refugiu răcoritor împotriva căldurii necruţătoare.

Totuşi, în mijlocul confortului răcoros, unii profesionişti din domeniul sănătăţii par îngrijoraţi: ar putea fi aparatele de aer condiţionat dăunătoare pentru sănătate?

Impactul aerului condiţionat asupra calităţii aerului

Aparent nu există un consens în ceea ce priveşte impactul aerului condiţionat (AC) asupra calităţii aerului din interior, o componentă de bază a unei bune stări de sănătate. Un studiu arată că AC poate ameliora sănătatea cardiovasculară prin îmbunătăţirea calităţii aerului. Însă alte cercetări fac legătura între AC şi creşterea fenomenului numit sindromul clădirilor bolnave (SBS), disconfort acut şi probleme de sănătate precum dureri de cap, greaţă şi oboseală legate de timpul petrecut într-o clădire.

Răspândirea poluanţilor prin intermediul filtrelor AC este, de asemenea, o preocupare. Dar sistemele AC mai noi au adesea filtre de aer avansate pentru a reduce expunerea la iritanţii respiratori.

O analiză cuprinzătoare a 47 de studii privind virusurile a constatat că sistemele moderne de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat (HVAC) pot atenua transmiterea unor virusuri precum SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19. Cu toate acestea, unele unităţi de climatizare pot face să circule contaminanţi din aerul interior, cum ar fi substanţele chimice de curăţare sau parfumurile de la odorizantele de aer, ambele putând declanşa astm.

Ventilaţia este esenţială pentru un aer curat şi de calitate. Experţii recomandă AC cu filtre avansate de purificare în locul simplei recirculări a aerului viciat. Dr. Amadea Angove, medic naturopat licenţiat, sugerează folosirea AC cu purificatoare de aer, pentru a beneficia de o calitate optimă a aerului.

Sabia cu două tăişuri a răcirii artificiale

Răcirea artificială oferă reducerea căldurii excesive şi protejează împotriva bolilor asociate cu căldura. Dar utilizarea excesivă poate afecta starea imunitară naturală.

Aerul rece constant provenit de la aerul condiţionat permite agenţilor patogeni să se dezvolte, a declarat Dr. Angove. Acest lucru cauzează ceea ce este cunoscut în medicina tradiţională chineză sub numele de invazie a vântului rece (CWI). Descrisă ca o aversiune faţă de vânt şi frig, afecţiunea provoacă simptome precum febră, dureri, tuse şi rinoree.

În trecut, aceste simptome apăreau doar iarna, dar acum se manifestă şi vara, odată cu utilizarea excesivă a AC. O ventilaţie adecvată atenuează însă această reacţie, deoarece aerul rece combinat cu o ventilaţie deficitară poate provoca simptomele de CWI, a adăugat Dr. Angove.

De asemenea, AC inhibă transpiraţia. Dar lipsa transpiraţiei împiedică mecanismele naturale ale organismului să elimine toxinele. În plus, cercetările arată că transpiraţia are beneficii antimicrobiene naturale. Din aceste motive, Dr. Angove recomandă să transpiri de câteva ori pe săptămână.

Zgomotul AC dăunează sănătăţii fizice?

Zgomotul are un impact asupra sănătăţii, conform cercetărilor efectuate de Arline Bronzaft, un renumit expert în zgomot care deţine un doctorat în psihologia mediului. "Modul în care corpul nostru reacţionează la zgomot poate provoca creşterea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la daune fiziologice", a declarat Bronzaft pentru The Epoch Times.

Tehnologia modernă şi urbanizarea contribuie la poluarea fonică.

Zgomotul permanent forţează organismul să folosească energie suplimentară pentru a face faţă situaţiei, afectând starea de bine, a spus Bronzaft. "A te adapta la o situaţie nu este avantajos pentru sănătatea noastră, ci va afecta negativ bunăstarea organismului", a adăugat aceasta.

Arline Bronzaft a spus că este posibil ca aerul condiţionat să contribuie la poluarea fonică dacă unitatea de aer condiţionat face mult zgomot. Totuşi, având în vedere că alegem să suportăm acest zgomot în vederea unui confort mai mare, este puţin probabil ca zgomotul produs de aerul condiţionat să inducă stres. Totuşi, ea recomandă unităţi de aer condiţionat silenţioase pentru a evita zgomotul. "Este vorba de a vă face locuinţa cât mai liniştită posibil", a afirmat aceasta.

Beneficiile de necontestat ale AC pentru sănătate

În ciuda dezavantajelor, AC este benefic pentru sănătate. "Nu ar trebui să ne facem griji că aerul condiţionat este un cal troian în ceea ce priveşte sănătatea noastră", a spus Dr. Angove. Beneficiile AC includ următoarele:

Reglarea temperaturii: Evitarea căldurii extreme poate preveni bolile asociate cu căldura, cum ar fi insolaţia şi deshidratarea.

AC evită în medie 190.000 de decese legate de căldură pe an, conform estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Accidentele vasculare cerebrale, care pot avea consecinţe ce pot schimba viaţa, sunt aproape în întregime atenuate de efectele de reducere a căldurii produse de AC.

Controlul alergiilor: unele sisteme moderne de aer condiţionat sunt prevăzute cu filtre care pot elimina alergenii, praful şi particulele în suspensie, îmbunătăţind calitatea aerului interior şi reducând simptomele alergiilor.

Controlul umidităţii: aerul condiţionat poate ajuta la reducerea nivelului de umiditate din interior, împiedicând dezvoltarea mucegaiului şi ciupercilor şi ajutând astfel persoanele cu afecţiuni respiratorii să respire mai uşor.

Somn îmbunătăţit: un mediu interior mai răcoros poate contribui la o mai bună calitate a somnului, deoarece temperaturile excesiv de ridicate pot perturba somnul.

Totuşi, dacă sistemele de aer condiţionat nu sunt întreţinute în mod corespunzător, acestea pot deveni teren de reproducere a mucegaiului şi bacteriilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor