Eşecul 'dronei' germane zguduie guvernul lui Merkel

Ministrul german al apărării, democrat-creştinul Thomas de Maiziere.
Ministrul german al apărării, democrat-creştinul Thomas de Maiziere. (Sean Gallup / Getty Images)

Eşecul proiectului avionului militar german fără echipaj, tip dronă, Euro Hawk, l-a pus pe ministrul german al apărării, democrat-creştinul Thomas de Maiziere, într-o situaţie stânjenitoare, ca urmare a risipirii a sute de milioane de euro din banii publici. Deşi cancelarul german, Angela Merkel, şi-a exprimat miercuri încrederea 'deplină' în colegul său de partid, De Maiziere se află în cea mai delicată situaţie din cariera sa, în condiţiile în care întreaga 'afacere' a ajuns în faţa Curţii Federale de Conturi, notează vineri ziarul El Pais.

Drona urma să fie prima mare aeronavă fără echipaj cu tehnologie germană, care însă nu a obţinut aviz de zbor pentru a putea fi produsă în serie. Ministerul Apărării a decis să suspende proiectul pentru a evita alte cheltuieli. Opoziţia social-democrată îl acuză pe De Maiziere că a închis timp de doi ani ochii în faţa problemelor pe care le prezenta proiectul vedetă al Ministerului până când a fost obligat să-l suspende pentru a opri risipa bugetară. Ministerul Apărării vorbeşte de 562 de milioane de euro investiţi până acum, dar opoziţia crede că preţul acestui eşec ar putea fi de două ori mai mare.

La această preocupare se adaugă şi cea privind proiectul de supraveghere terestră al Alianţei Atlantice, asigurată de dronele Global Hawk, analoge dronelor germane Euro Hawk. La proiect participă Germania, SUA, Italia, Norvegia şi alţi 9 membri ai NATO. Dronele Alianţei vor avea aceleaşi probleme pentru a obţine aviz de zbor în Germania cu consecinţe directe asupra costului programului.

Euro Hawk este un aparat cu o dimensiune de 40 metri şi o greutate de peste 8 tone dotat cu sisteme militare de spionaj şi recunoaştere. La dezvoltarea sa participă Cassidian, o filială din Munchen a gigantului aeronautic european EADS, şi compania californiană Northrop Grumman. Din SUA vin carcasa şi tehnologia de zbor a dronei, la fel ca a avioanelor NATO, Global Hawk. Senzorii şi sistemele de recunoaştere sunt produse de Cassidian, care a participat şi la fabricarea avionului Eurofighter şi la drona spaniolă Atlante, de dimensiuni mai mici decât cea germană.

Drona germană nu a obţinut avizul de zbor pentru că este lipsită de un sistem de alertă împotriva coliziunilor. O gafă de proporţii pentru un proiect atât de ambiţios, care ar fi putut fi remediată când a început dezvoltarea proiectului acum 10 ani. Potrivit unei anchete realizate de Frankfurter Allgemeine şi citată de El Pais, încă din 2004 au început să vină avertismente ale autorităţilor privind siguranţa zborurilor. La sfârşitul anului 2011, potrivit reporterilor, devenise evident că pentru a pregăti de zbor aeronava era nevoie de 500 de milioane de euro suplimentari. Dar proiectul a mers înainte până săptămâna trecută. Nici companiile implicate, nici forţele armate nu admit responsabilităţi.

Dirk Erat, purtătorul de cuvânt al filialei Cassidian, a explicat că senzorii fabricaţi pentru Euro Hawk au costat ceva peste 250 de milioane de euro şi vor putea fi utilizaţi şi la flotila de zbor a Luftwaffe. Probabil la avioanele militare cu echipaj, fabricate de Airbus, o altă filială a EADS. Multinaţionala europeană de aviaţie militară şi civilă nu răspunde pentru eşecul ambiţiosului plan. Costul îl suportă contribuabilii.

Ministerul german al Apărării nu a informat nici despre zborul inaugural al prototipului acestei drone, care în iulie 2011 a pierdut contactul cu sateliţii de control, în timp ce survola Atlanticul, la o altitudine de 20.000 de metri şi la o viteză de 500 de kilometri pe oră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe