Cecilia Malmstrom consideră 'nedrepte' îngrijorările britanice despre imigranţii români şi bulgari

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.05.2013

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a denunţat ca 'nedrepte' îngrijorările britanice cu privire la cetăţenii români şi bulgari care sosesc în Marea Britanie şi a avertizat că Uniunea Europeană (UE) va avea nevoie de un aflux mai mare de persoane pentru a prospera, relatează vineri Evening Standard.

Potrivit oficialului european, este greşit ca persoanele venite din România şi Bulgaria să fie 'stigmatizate' prin amplificarea temerilor privind turismul pentru ajutoare sociale sau infracţionalitatea în creştere. Comentariile Ceciliei Malmström, făcute în cadrul unui interviu în care aceasta a cerut Marii Britanii să nu renunţe la UE, vor fi interpretate de către unii drept o mustrare adresată miniştrilor de la Londra, comentează publicaţia britanică.

Cabinetul britanic, aminteşte The Evening Strandard, a promis să introducă noi restricţii privind accesul imigranţilor la sistemul asistenţa socială, în replică la afirmaţiile unor ONG-uri, potrivit cărora până la 50.000 de români şi bulgari ar putea veni în Marea Britanie în fiecare an, odată ce restricţiile aplicate pe piaţa muncii cetăţenilor din aceste două ţări vor fi ridicate la începutul anul viitor.

Într-un interviu acordat la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, Malmström a remarcat că temerile privind potenţialele abuzuri sunt greşite şi că persoanele din cele două ţări care ajung în Marea Britanie nu ar trebui criticate pentru că îşi exercită dreptul de muncă la fel ca şi alţi cetăţeni ai UE.

Întrebată despre temerile că un aflux de români şi bulgari ar putea creşte infracţionalitatea în Marea Britanie, ea a răspuns: 'Este nedrept să se creadă aşa ceva. Nu vreau să stigmatizez ţări şi să spun că va fi o creştere a activităţii infracţionale sau a turismului pentru ajutoare sociale, a persoanelor care vin şi trăiesc din ajutoare. Nu este corect'.

Comisarul a adăugat că imigranţii anteriori din Polonia şi din alte ţări 'au venit să lucreze' şi că îmbătrânirea populaţiei europene şi rata scăzută a natalităţii fac necesar un aflux suplimentar din afara UE. 'Vom avea cu toţii nevoie de mai mulţi imigranţi în viitor, din cauza demografiei. Îmbătrânim, aşa că avem nevoie de mai multe persoane. Avem nevoie de talent şi de mai multe persoane calificate', a adăugat Malmström.

În ceea ce priveşte viitorul Marii Britanii în Europa, Malmström şi-a exprimat speranţa că un referendum pe această temă va decide pentru rămânerea ţării în UE. Marea Britanie - a precizat ea - a jucat un rol important în eforturile europene de combatere a terorismului, a crimei organizate, a abuzurilor asupra copiilor, a traficului de fiinţe umane şi altor probleme care se întind dincolo de frontierele statale. 'Vă vom respecta decizia, dar sperăm că veţi alege să rămâneţi', a subliniat comisarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor