Continuă polemicile dintre Silvio Berlusconi şi magistraţi (presa italiană)
alte articole
Problemele cu justiţia ale fostului premier italian Silvio Berlusconi şi noile polemici iniţiate de el cu magistraţii de la Parchetul din Milano, precum şi consecinţele pe care acestea le-ar putea avea asupra noului guvern italian de coaliţie între stânga şi dreapta, se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Italia.
'Berlusconi era un evazionist fiscal şi în perioada în care era premier', scrie La Repubblica din Roma, după ce Curtea de Apel din Milano a publicat joi motivările sentinţei judecătoreşti din data de 8 mai prin care a fost confirmată pedeapsa la patru ani de închisoare pentru fostul premier în cadrul dosarului Mediaset, în care Berlusconi este acuzat de fraudă fiscală.
Judecătorii din Milano vorbesc despre 'un sistem de evaziune fiscală administrat de Berlusconi', care a continuat să gestioneze societatea Mediaset, imperiul său mediatic, şi în perioadele în care a condus guvernul italian (1994-1996, 2001-2006 şi 2008-2011). Este vorba, scriu judecătorii în aceste motivări, despre 'un sistem de enormă evaziune fiscală (de peste şapte milioane de euro) prin care grupul Mediaset a creat fonduri negre ascunse în paradisuri fiscale', cu intenţia de a le ascunde fiscului italian, precizează principalul cotidian din Roma.
Comentând joi motivările sentinţei Curţii de Apel din Milano, 'Il Cavaliere' a declarat că este vorba despre 'acuzaţii suprarealiste' şi a ţinut să precizeze că 'nu a avut niciodată conturi bancare în străinătate', în timp ce avocatul său, Niccolo Ghedini, a afirmat că motivările sentinţei sunt 'lipsite de orice logică'.
Principalul cotidian din capitala italiană mai relevă că, şi în primă instanţă, pe 26 octombrie 2012, Silvio Berlusconi fusese condamnat de Parchetul din Milano în dosarul Mediaset la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, pedeapsa fiind însă redusă ulterior la un an. Magnatul media, în vârstă de 76 de ani, a obţinut reducerea pedepsei pe baza unei legi a amnistiei din 2006, care a fost promulgată de guvernul de stânga de la acea vreme (condus de Romano Prodi), cu scopul de a reduce suprapopularea în închisori.
De asemenea, confirmând în întregime condamnarea din prima instanţă, Curtea de Apel din Milano a mai decis ca pedeapsa cu închisoarea să fie însoţită de interzicerea exercitării oricărei funcţii publice timp de cinci ani şi de plata a 10 milioane de euro către fiscul italian, o pedeapsă severă pentru un politician de talia fostului premier, care este şi fondatorul principalului partid italian de dreapta, Poporul Libertăţii (PdL), opinează La Repubblica.
'Berlusconi şi motivările sentinţei în dosarul Mediaset', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că, în acest proces, Silvio Berlusconi (fondatorul grupului Mediaset, gigant al audiovizualului în Italia) este acuzat de a fi 'umflat' în mod artificial costurile de achiziţie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumpărate de la grupuri americane de societăţi fictive care îi aparţineau, pentru a le revinde imperiului său audiovizual Mediaset.
Este vorba, potrivit magistraţilor din Milano, despre o fraudă fiscală de peste şapte milioane de euro, în perioada 2002-2003, precizează publicaţia amintită, care adaugă că Parchetul din Milano mai este convins de faptul că grupul Mediaset ar fi constituit 'fonduri negre' în paradisuri fiscale din străinătate, pentru a-şi reduce câştigurile în Italia şi pentru a plăti mai puţine impozite.
'Poporul Libertăţii îl apără pe Berlusconi, Partidul Democrat îi apără pe magistraţi', scrie La Stampa din Torino, care relevă că mulţi deputaţi şi senatori din partidul de dreapta fondat de Berlusconi (Poporul Libertăţii, PdL) continuă să declare că liderul lor 'este persecutat de magistraţi', în timp ce exponenţi de vază ai Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) au afirmat joi că 'acest nou atac împotriva autonomiei magistraturii italiene este inacceptabil'. 'Ce efecte vor putea avea aceste polemici legate de procesele lui Berlusconi asupra actualului guvern de mare coaliţie între stânga şi dreapta?', se întreabă cotidianul amintit.
'Ameninţări împotriva procurorului Ilda Boccassini', scrie publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care precizează că procuroarea Ilda Boccassini, de la Parchetul din Milano, cea care a susţinut rechizitoriul în cadrul procesului 'Rubygate' şi care a solicitat recent o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru Berlusconi, acuzat de abuz de putere şi de întreţinere de relaţii sexuale contracost cu o prostituată minoră (Karima El Mahroug, numită Ruby), a primit în ultimele săptămâni zeci de mesaje de ameninţări şi o scrisoare care conţinea două gloanţe.
Ilda Boccassini mai ceruse în rechizitoriul său ca Silvio Berlusconi să nu mai poată candida niciodată pentru funcţii publice. Vestea ameninţărilor a fost confirmată de procurorul şef de la Parchetul din Milano, magistratul Edmondo Bruti Liberati, care a adăugat joi că procuratura din Milano 'va continua să îşi îndeplinească atribuţiile cu o seninătate nealterată'. 'Care vor fi efectele acestor evenimente asupra guvernului Letta?', se întreabă însă publicaţia menţionată.