Erste estimează că economia românească va creşte cu 1,2% în 2012 şi 2,9% în 2013

Epoch Times România
04.07.2012

Economia românească va creşte cu 1,2% în acest an şi cu 2,9% în 2013, se arată într-un raport al Erste Group, în care se anticipează în continuare riscuri pentru România.

Analiştii Erste Group au publicat raportul CEE Equity Strategy: “Cât timp va persista euforia după recentul summit UE?”. în care se arată că, deşi criza datoriilor suverane va rămâne un factor negativ pentru pieţe, impulsul euforic generat de recentul summit UE şi rezultatul pozitiv al mult-aşteptatelor alegeri din Grecia ar putea susţine înregistrarea unui moment favorabil pentru pieţele de capital.

„Am revizuit în scădere aşteptările privind evoluţia PIB pentru câteva ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), din cauza mediului extern sumbru. Cele mai importante modificări au vizat estimările privind creşterea economică a Cehiei în 2012, de la 0% la -0,8% (în condiţiile în care consolidarea fiscală şi incertitudinea globală au afectat puternic cererea internă) şi a Croaţiei (de la -1% la -1,8%). De asemenea, anticipăm în continuare riscuri pentru România şi Ungaria (estimările se situează în prezent la 1,2%, respectiv la -0,5%)”, consideră Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research în cadrul Erste Group.

„Cu toate acestea, ECE continuă să înregistreze o creştere economică mai puternică comparativ cu multe ţări din zona euro sau Europa de Vest (1,9% în ECE faţă de -0,2% în zona euro). În special, Polonia şi Slovacia au avut o evoluţie relativ bună în comparaţie cu celelalte ţări din regiune. Se estimează că economia Poloniei va creşte cu 2,6% anul acesta, în timp ce aşteptările privind evoluţia economiei Slovaciei au necesitat o uşoară revizuire în creştere, la 2%, datorită producţiei de automobile deosebit de puternică. Volkswagen a lansat anul acesta producţia unui nou model, VW Up”, explică Esskuchen.

Raportul mai arată că incertitudinea a afectat cu siguranţă economia reală, toţi indicatorii majori privind sentimentul deteriorându-se. Europa emergentă nu a fost ocolită de această evoluţie şi cel mai recent indicator ZEW-Erste privind sentimentul pentru ECE1 a scăzut pe toate segmentele. Chiar dacă Europa emergentă continuă să se situeze peste zona euro în cifre absolute, cel mai recent studiu indică o tendinţă similară pentru ambele regiuni. Mai exact, o deteriorare mai puternică a perspectivelor economice este destul de vizibilă.

Perspectivele economice au înregistrat cea mai abruptă scădere în Polonia şi au rămas aproape neschimbate pentru Turcia, cealaltă ţară din regiune cu rezultate peste medie în privinţa creşterii economice. Prin urmare, aşteptările privind performanţa bursei au fost reduse destul de mult. Cu toate că Turcia surclasează în continuare celelalte pieţe regionale în termeni absoluţi, schimbarea aşteptărilor a fost puternică, fiind surclasată doar de Austria.

„Turcia ocupă o parte destul de importantă a portofoliului pe care îl propunem. Urmează Polonia, cu o pondere puţin mai limitată. Rămânem precauţi în privinţa oricărei performanţe peste medie înregistrată de Rusia pe baza preţului petrolului. Suntem rezervaţi în privinţa pieţei din România, fiind anunţate întârzieri ale tranzacţiilor pe piaţa de capital. Per total, Europa de Sud-Est este poziţionată la categoria sub-pondere, din motive de lichiditate. ECE ar trebui să fie în continuare influenţată de situaţia din Ungaria, în special de orice informaţii privind negocierile”, spune Esskuchen.

Analiştii Erste Group plasează România şi Bulgaria la neutru.

"Ambele ţări prezintă randamente estimate destul de puternice datorită evaluării. Cu toate acestea, România şi-a pierdut parţial atractivitatea în ceea ce priveşte posibilele acţiuni listate pe piaţa de capital, care ar fi putut influenţa şi principala problemă a pieţei – lichiditatea. Speranţele privind tranzacţia Transgaz au revenit în ultima perioadă. Din cauza demarării procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica, principala ţintă, Fondul Proprietatea, nu mai este foarte atractivă în prezent. Prin urmare, analiştii Erste Group plasează România şi Bulgaria la neutru", arată raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor