Chiriţoiu: Firmele care îşi recunosc vina la începutul anchetei ar putea plăti o amendă mai mică

Epoch Times România
04.07.2012

Preşedintele Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat miercuri că se analizează modalităţi pentru urgentarea investigaţiilor fie prin reducerea amenzilor companiilor care îşi recunosc vinovăţia la început, fie prin recompensarea angajaţilor din firme care aduc dovezi privind astfel de încălcări.

”Vrem să facilităm urgentarea investigaţiilor prin recunoaştrea vinovăţiei companiilor la începutul anchetelor. Ne uităm şi la practicile din afară, prin care se recompensează angajaţii de la companii care vin şi spun sau aduc dovezi despre astfel încălcări. Astfel de practici există în SUA şi Ungaria, în ultimul caz angajatul primeşte un procent din amendă. Acest lucru se va putea face prin modificarea Legii Concurenţei”, a precizat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că în urmă cu o lună a fost semnat un proiect privind acordarea de asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale.

”Colaborarea se referă la creşterea capacităţilor Consiliului Concurenţei de analiză economică, astfel încă să fim mai strategici şi să putem prioritiza mai mult implicarea noastră în diverse investigaţii, dar şi să ne coordonăm cu autorităţile de reglementare sectoriale a căror mandat este să supravegheze pieţele. De asemenea, vrem să ne coordonăm şi cu cei fac legile, astfel încât cadrul normativ să faciliteze concurenţa liberă în România”, a arătat Chiriţoiu.

Proiectul de asistenţă va fi finalizat în 2014, la finalul căruia va exista un proiect de modificare a Legii Concurenţei.

”O investigaţie a Consiliului Concurenţei durează un an jumătate- doi şi ne costă zeci de mii de euro. De exemplu, investigaţia în domeniul petrolului a costat aproximativ 100.000 euro. Consiliul Concurenţei doreşte modificarea Legii Concurenţei pentru a rezolva mai repede cazurile de încălcare a reglementărilor concurenţiale. Practic, vrem să existe o recunoaştere a vinovăţiei înainte de finalizarea investigaţiei”, a completat Chiriţoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor