Eroi necunoscuţi: Ofiţerul rus care a oprit un război nuclear

În timpul crizei rachetelor cubaneze, acum mai bine de 50 de ani, SUA şi URSS au fost poate mai aproape ca niciodată de un război nuclear. Dar probabil mulţi nu ştiu că, dacă nu ar fi fost un singur om, acesta chiar s-ar fi declanşat. Şi tipul despre care vorbim nu este JFK.
Explozie nucleară deasupra atolului Mururoa - 1971. (/ AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
15.03.2014

În timpul crizei rachetelor cubaneze, acum mai bine de 50 de ani, SUA şi URSS au fost poate mai aproape ca niciodată de un război nuclear. Dar probabil mulţi nu ştiu că, dacă nu ar fi fost un singur om, acesta chiar s-ar fi declanşat. Cel despre care vorbim nu este JFK.

Există oameni relativ necunoscuţi în istorie care au ajutat la salvarea unui număr imens de vieţi omeneşti şi care au fost capabili să ia deciziile remarcabile în situaţii de criză extremă. Unul dintre aceştia a fost Vasili Arkhipov, al doilea la comanda submarinului sovietic B-59.

Era 1962, Cuba comunistă găzduia rachete nucleare, John F. Kennedy a pus întreaga insulă în carantină, iar Nikita Hruşciov nu era intimidat de tânărul preşedinte şi reputaţia acestuia era în joc.

În centrul acestei zone fierbinţi era submarinul sovietic B-59, plin cu arme nucleare, care la 27 octombrie 1962 era să înceapă un război dezastros. În timp ce era înconjurat de un grup de 11 distrugătoare americane şi cu portavionul USS Randolph în apropiere, submarinul a pierdut contactul radio cu Kremlinul. Între timp navele americane au început să detoneze încărcături în apropierea submarinului rus pentru a-l forţa să iasă la suprafaţă, neştiind că transportă arme nucleare.

Ofiţerii sovietici au concluzionat că acest tir înseamna începutul celui de-al treilea Război Mondial, iar căpitanul Valentin Savitsky Grigorievitch a decis să fie lansate rachetele nucleare pentru a distruge navele americane.

Potrivit directorului Arhivei Naţionale de Securitate Thomas Blanton şi fostului secretar american al Apărării, Robert McNamara, un ofiţer pe nume Vasili Arkhipov "a salvat lumea". Potrivit regulamentului sovietic, pentru a lansa o bombă nucleară, primii trei ofiţeri de la bordul submarinului trebuiau să voteze în unanimitate. Căpitanul Savitsky şi ofiţerul politic Ivan Semonovich Maslennikov au fost de acord cu lansare, dar Arkhipov, al doilea în comandă nu a fost.

Cei trei au ajuns să se contrazică, iar Arkhipov în cele din urmă l-a convins pe ofiţerul politic că a lansa rachete nucleare asupra Marinei americane este o idee proastă şi că ar trebui să iasă la suprafaţă în schimb. Căpitanul Savitsky nu a fost fericit de această decizie, dar din moment ce nu avea voturile necesare pentru a lansa rachetele nucleare, submarinul a ieşit la suprafaţă, iar criza a fost evitată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor