Ernst & Young: PIB-ul Zonei Euro se va contracta cu 0,5% în 2012 şi va urca cu 0,1% în 2013

Epoch Times România
27.09.2012

PIB-ul Zonei Euro se va contracta cu 0,5% în 2012 şi se estimează doar o creştere economică marginală, de 0,1% în 2013, în scădere faţă de valoarea prognozată în ultimul trimestru, potrivit raportului de toamnă al Ernst & Young - Eurozone Forecast (EEF).

"Deşi programul Băncii Centrale Europene de achiziţionare a obligaţiunilor suverane a redus semnificativ riscul unei dizolvări a Zonei Euro pe termen scurt, răspunsul strategic la criza financiară nu a reuşit să producă transformările necesare pentru restaurarea stabilităţii pe termen lung", potrivit raportului.

Pe măsură ce economiile din regiune se vor reechilibra şi procesul de austeritate fiscală se va relaxa, EEF prognozează o redemarare a creşterii PIB. Dar, va fi o creştere limitată pe durata mai multor ani sub impactul îngrijorărilor constante generate de instabilitate şi de supra-îndatorarea din sectorul public, precum şi din cel privat. Deşi modestă, această revenire este intens promovată de către autorităţile europene atât la nivel de state, cât şi la nivel supranaţional, punând accentul pe inovare şi susţinere.

Rata şomajului în Zona Euro va continua să crească, atingând în trimestrul 1 din 2014 peste 19,2 milioane de persoane sau puţin peste 12% din forţa de muncă. Aceasta înseamnă că este puţin probabil ca populaţia, în special cea din ţările periferice, să cheltuiască mai mult pentru a depăşi perioada de recesiune. Se estimează că, în Portugalia, rata şomajului va depăşi 16%, în timp ce în Spania şi Grecia se va ajunge la 26% şi respectiv 27% din forţa de muncă.

Investiţiile din zona privată vor fi reduse, ca reacţie la condiţiile de finanţare tot mai dure, la nesiguranţa legată de stabilitatea monedei unice şi la o creştere lentă a profitului. Se estimează că, până la sfârşitul anului 2016, investiţiile vor rămâne mult sub nivelul valorilor atinse în perioada de vârf de dinainte de criză.

Totodată, tensiunile din pieţele cu datorii suverane indică faptul că finanţele publice nu sunt singura preocupare în economiile periferice, divergenţele în materie de competitivitate trebuind, de asemenea, luate în calcul. Chiar dacă ajustările economice necesare în ţările periferice au dus la rezultate pozitive, echilibrul nu poate fi atins decât dacă ţări, cum ar fi Germania, aplică politici de creştere a cheltuielilor interne şi a importurilor.

Mecanismele de finanţare trebuie, de asemenea, să fie puse în aplicare pentru a permite ţărilor să gestioneze procesul de ajustare odată cu revenirea la creştere şi fără a le afecta capacitatea de plată a datoriei suverane. Acest lucru ar presupune o mişcare spre o Europă mai federalizată, în care furnizarea de sprijin temporar şi condiţionat este oferit într-un mod mai ordonat statelor membre afectate de criză, asigurând astfel stabilitatea sistemelor lor bancare şi a finanţelor suverane.

Previziunile EEF iau în calcul anumite riscuri. Una dintre proiecţiile cheie privind PIB-ul este faptul că BCE va susţine anumite măsuri suplimentare ne-convenţionale pentru a adresa dificultăţile în finanţarea pieţelor şi pentru a oferi guvernelor mai mult timp pentru introducerea măsurilor structurale necesare întăririi Zonei Euro.

BCE este deja aproape de limită în ceea ce poate întreprinde cu ajutorul politicilor monetare convenţionale, reducându-şi rata dobânzii cheie de la 1% la 0,75%, un nivel minim record pentru Zona Euro. Potrivit EEF, acesta va fi nivelul cel mai scăzut posibil. Totuşi, o eventuală reducere a ratei dobânzii nu poate fi exclusă, în cazul în care economia se deteriorează mai acut decât previzionat.

"Previziunile privind evoluţia economică a Zonei Euro rămân rezervate, sub auspiciile multor obstacole. În pofida acestui fapt, competitivitatea şi creşterea trebuie să rămână prioritare în agenda liderilor din Zona Euro. Doar aşa, va reuşi Eurozona să se menţină competiţia globală pe termen lung", se spune în raport.

Prognozele şi analizele prezentate de Ernst & Young în raportul Eurozone Forecast se bazează pe modelul Băncii Centrale Europene (BCE) pentru economia Zonei Euro. Acest model înglobează cele mai avansate teorii şi tehnici economice şi este folosit de BCE pentru a realiza prognozele sale trimestriale pentru Zona Euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor