Parlamentul European suspendă discuţiile privind aderarea Turciei la UE. Ankara respinge decizia
alte articole
Rezoluţia adoptată de Parlamentul de la Strasbourg cere “Comisiei şi statelor membre, în conformitate cu Cadrul de Negociere, să suspende oficial negocierile de aderare cu Turcia, fără nicio întârziere, dacă pachetul de reforme constituţionale este implementat fără vreo schimbare”.
“Strategia Comisiei Europene şi a liderilor UE pare să fie aceea de a aştepta în linişte ca lucrurile să se îmbunătăţească în Turcia”, a declarat negociatorul şef al Parlamentului European pentru Turcia, Kati Piri, criticând o poziţie care consideră că “hrăneşte autoritarismul preşedintelui Erdogan”.
Totuşi, votul a fost în mare parte simbolic: Parlamentul European are o influenţă limitată asupra eforturilor de câteva decenii ale Turciei de a adera la Uniunea Europeană, negocieri aflate în suspensie în prezent după schimburile dure dintre Ankara şi unele state europene. Dar, deşi e simbolică, decizia evidenţiază prăpastia care s-a format între cele două tabere.
Ca răspuns la decizia Parlamentului European, ministrul turc al Afacerilor Europene, Omer Celik, a făcut ce face Turcia de regulă: a ignorat decizia şi a anunţat că Ankara nu acceptă raportul Parlamentului UE. Citat de Reuters, Celik a precizat că Ankara consideră că votul dat joi în Strasbourg nu este valid, iar Ministerul turc de Externe a adoptat o poziţie similară.
“Această decizie, care este bazată pe acuzaţii false, pătează reputaţia instituţiei în cauză. Această decizie nu are nicio valoare pentru noi”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-o declaraţie, adăugând că Turcia “respinge orice propunere de cooperare între Turcia şi UE în alte domenii decât cel al discuţiilor de aderare”.
Votul din Parlamentul UE a avut loc la o zi după ce vicepremierul turc Numan Kurtulmuş a declarat pentru Reuters că Ankara nu este responsabilă de intensificarea tensiunilor cu Bruxelles-ul. “Europa manifestă un comportament necorespunzător faţă de Turcia şi aceasta este o situaţie pe care nu o putem accepta. A fi împotriva preşedintelui nostru Erdogan nu este, de asemenea, o poziţie raţională a Europei. Europa trebuie să decidă... doreşte cu adevărat să se extindă?”, a precizat oficialul turc.
În timp ce liderii UE l-au criticat pe Erdogan pentru tratamentul aplicat opozanţilor săi atât înainte cât şi după puciul eşuat din Turcia din iulie 2016, relaţiile dintre cele două tabere s-au deteriorat după referendumul din luna aprilie care îi oferă liderului turc puterea de a deveni singurul şef executiv în stat, cu autoritatea de a alege miniştrii cabinetului, a adopta legi, a cere alegeri şi a declara starea de urgenţă.
În campania de epurare lansată de Erdogan după lovitura de stat eşuată, peste 100.000 de persoane au fost concediate sau suspendate din funcţii şi peste 40.000 de persoane au fost aruncate în spatele gratiilor.
Erdogan a declarat că atât campania cât şi puterile prezidenţiale extinse sunt necesare pentru a contracara provocările serioase la adresa securităţii Turciei, atât pe plan intern, cât şi în afara graniţelor sale.
Preşedintele turc nu a pierdut deloc timpul, unele schimbări constituţionale aprobate în referendumul din luna aprilie fiind deja implementate: Erdogan a revenit la conducerea partidului de guvernământ, AKP, iar membrii unui înalt organism judiciar au fost schimbaţi. Alţi paşi, precum suspendarea postului de prim ministru, urmează să fie făcuţi în următorii doi ani. Partidele din opoziţie şi grupurile pentru drepturile omului susţin că schimbările ameninţă independenţa judiciară a ţării şi conduc Turcia spre o dictatură.
Premierul turc, Binali Yildirim, a declarat, privitor la decizia Parlamentului European, că Turcia încă doreşte să se alăture UE, dar că “blocul este confuz şi acest lucru trebuie remediat”. El a adăugat că decizia Parlamentului nu are nicio valoare pentru Turcia şi nu reprezintă viziunea organismelor superioare ale UE.
Unii analişti se întreabă care ar fi reacţia lui Erdogan dacă, într-adevăr, decizia Parlamentului European ar reprezenta poziţia şi viziunea tuturor organismelor UE.