Erdogan cere băncilor să transmită informaţii despre clienţii care cumpără dolari

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Potrivit Bloomberg, Banca Centrală a Turciei a cerut creditorilor comerciali să informeze cu privire la orice achiziţie de dolari care ar putea avea un impact negativ asupra pieţei, potrivit unor persoane familiare cu problema, care au făcut declaraţia sub anonimat.

De asemenea, oficialii au cerut băncilor să sfătuiască clienţii corporativi care doresc să acopere orice potenţiale pierderi în lire să folosească pieţele futures sau piaţa forward a băncii centrale. De ce piaţa futures? Pentru că acolo este locul în care Turcia a manipulat lira cel mai agresiv, deoarece primeşte un profit suplimentar pentru dolari (USD), ceva ce nu poate face pe piaţa spot, mai ales că rezervele reale nete ale băncii centrale sunt acum negative. Singura întrebare este când vor înceta să funcţioneze schimburile valutare din Turcia - pentru că la acel moment, lira va cădea imediat, conform Zerohedge.

Între timp, după creşterea sa masivă înregistrată la jumătatea lunii decembrie, când Erdogan a dezvăluit o schemă bizară care implică conturi de depozit legate de valută străină pentru a „compensa” deţinătorii de lire pentru pierderile din valută - şi care împreună cu intervenţiile băncii centrale, în valoare de miliarde de USD, lira a pierdut cu peste 20% faţă de dolar în ultimele două săptămâni, împovărată de un ciclu de reduceri agresive ale ratelor dobânzilor care au ridicat inflaţia la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii - aproape de 40% la începutul acestei săptămâni.

Moneda turcă s-a tranzacţionat din nou în scădere bruscă astăzi şi a fost văzută ultima dată la 13,62.

Concluzia este că, atâta timp cât Turcia nu reuşeşte să facă singurul lucru care poate restabili o anumită normalitate în economie - o creştere a ratei - colapsul monedei va continua, mai ales acum că ratele reale ale Turciei sunt cele mai scăzute vreodată, determinând exodul în masă al investitorilor autohtoni şi străini în afara ţării.

Cu toate acestea, Turcia se încăpăţânează să nu majoreze ratele, deoarece Erdogan a spus în repetate rânduri că ar prefera un colaps economic total, deoarece doreşte să scape ţara de dependenţa pe termen scurt de capitalul străin care intră atunci când ratele sunt ridicate - şi că doreşte să refacă economia prin stimularea exporturilor. El crede, de asemenea, că ratele ridicate stimulează rata inflaţiei mai mult decât o ţine sub control.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie