Turcia arestează un diplomat american

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)

Presa de stat din Turcia a anunţat că Direcţia de Securitate din Istanbul a arestat un diplomat american acuzat că a vândut un paşaport fals. Agenţia Anadolu a detaliat că un cetăţean sirian a folosit paşaportul în timp ce încerca să zboare din Turcia în Germania. O anchetă a indicat că diplomatul american i l-ar fi furnizat.

Turcia susţine că americanul, care lucrează pentru consulatul SUA din Liban, a oferit de fapt propriul său paşaport diplomatic real cetăţeanului sirian în timp ce se afla la Istanbul şi că sirianul a încercat să mascheze şi să-şi ascundă identitatea pentru a trece de punctul de control al paşapoartelor în timp ce zbura de pe Aeroportul Internaţional din Istanbul.

Turcia spune că are dovezi video ale schimbului de paşaport între cele două persoane când incidentul a avut loc pe 11 noiembrie. Autorităţile afirmă că au fost alertate cu privire la incident deoarece paşaportul a stârnit suspiciuni de îndată ce sirianul „deghizat” a încercat să-l folosească.

Diplomatul american se află acum într-o închisoare turcă şi nu este clar dacă Ambasada SUA şi Departamentul de Stat vor da un răspuns oficial. Probabil că autorităţile americane încă adună detaliile despre istoria de altfel bizară prezentată de autorităţile turce.

Potrivit The Hill: agenţia Anadolu a raportat că într-un plic s-ar fi găsit 10.000 USD împreună cu un paşaport pe numele diplomatului — care a fost identificat prin iniţialele sale, D.J.K. — după ce poliţiştii au efectuat o percheziţie corporală, conform declaraţiei Direcţiei de Securitate din Istanbul.

Bărbatul sirian a fost eliberat în aşteptarea unui posibil proces pentru folosirea de documente false, potrivit agenţiei Anadolu.

Se presupune că diplomaţii străini sunt de obicei imuni de arestare şi urmărire penală, cu toate acestea, în acest caz, Turcia susţine că, deoarece americanul are sediul în Liban - de la care acreditările sale de diplomat au fost autorizate iniţial - el nu are imunitate faţă de statul turc, conform legislaţiei.

Deşi nu este prima dată când un angajat consular al SUA este arestat în Turcia - un caz anterior din 2019 a cauzat o tensiune majoră în rândul celor două ţări membre ale NATO - incidentul survine după o serie de cazuri de detenţie majore scandaloase, în special dosarul pastorului Andrew Brunson, care a tensionat relaţia SUA-Turcia în timpul erei Trump.

Dacă acuzaţiile împotriva diplomatului american se vor dovedi adevărate, va fi profund jenant pentru Departamentul de Stat al SUA şi, fără îndoială, Erdogan va folosi incidentul drept pârghie.

În prezent, regimul Erdogan are cu siguranţă nevoie de acest lucru pentru a „distrage atenţia” de la prăbuşirea rapidă a lirei pe fondul ultimelor intervenţii bizare şi eşuate de a opri devalorizarea acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe