Inflaţia loveşte Turcia: Poliţia începe să umble după cei care cumpără en-gros maşini noi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan are probleme. Rata de schimb a lirei se prăbuşeşte şi se apropie de nivelul psihologic de 15 pentru prima dată. Inflaţia este scăpată de sub control, iar Erdogan a descurajat acumularea de produse cauzată de panică, pe măsură ce preţurile bunurilor de consum cresc masiv.

Responsabil pentru prăbuşirea lirei şi creşterea preţurilor este în primul rând Erdogan, care a forţat Banca Centrală a ţării să declanşeze o serie de reduceri semnificative ale ratei dobânzii în septembrie. Acest lucru a declanşat vânzarea lirei pe burse şi o creştere a inflaţiei.

Până acum, „noul model” al lui Erdogan de a relansa economia se clătina. Din prevedere, comercianţii au ridicat preţurile mărfurilor, determinând AKP să prezinte, miercuri, Parlamentului o propunere pentru un nou proiect de lege care impune amenzi mai mari împotriva stocării de alimente şi alte bunuri.

Poliţia turcă a vizat în această săptămână zeci de persoane care sunt acuzate că au făcut stocuri de maşini noi pentru a creşte preţurile, potrivit presei de stat Anadolu.

Erdogan a ordonat arestarea a 51 de persoane implicate în schema de achiziţie de maşini noi, operaţiune care, conform variantei oficiale, ar fi redus stocurile dealerilor şi a dus la creşterea preţurilor.

Presa locală a raportat că oamenii au cumpărat bunuri, cum ar fi maşini, pe fondul creşterii preţurilor, pentru a se proteja de inflaţia în creştere şi pentru a-şi păstra averea pe fondul prăbuşirii lirei. Guvernul susţine că suspecţii aveau intenţii de a „crea un monopol” pe noua piaţă auto.

Într-o declaraţie scrisă făcută de Procuratura Generală Karabük, s-a afirmat că „maşinile cu zero kilometri nu mai pot fi găsite la dealeri, sunt cumpărate en-gros şi stocate de dealeri şi cumpărători neoficiali de maşini, care au creat, astfel, un monopol pe piaţa de automobile noi, conform agenţiei Anadolu.

Arestările au loc pe măsură ce inflaţia bunurilor de consum a crescut la 20,7% anual în noiembrie, preţurile la alimente crescând cu 27,1%.