Turcia: 30 de băieţi sirieni violaţi într-o tabără de refugiaţi
alte articole
La o tabără de refugiaţi din Turcia 30 de băieţi sirieni au fost violaţi timp de mai multe luni şi autorităţile guvernamentale au eşuat să sesizeze incidentele, conform ziarului BirGun. Cazul a ieşit la iveală în condiţiile în care Turcia a fost acuzată că nu este o ţară sigură pentru solicitanţii de azil.
Cei 30 de băieţi au fost violaţi de un om de serviciu la tabăra de refugiaţi Nizip din Antep, din septembrie 2015 până la începutul lui 2016.
Violatorul, identificat doar ca E.E., a mărturisit că a ademenit copii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani pentru a face sex cu el în schimbul a 2 până la 5 lire turceşti (0,70 până la 1,80 dolari). Bărbatul se află în prezent în detenţie în aşteptarea procesului.
Pe lângă mărturisirea lui E.E., copii au reuşit să descrie în detaliu cum au fost violaţi în toaletele taberei.
Familiile a opt copii au depus o plângere oficială, iar restul au rămas tăcute de teamă că vor fi deportaţi.
Dar în ciuda faptului că violurile au avut loc pe durata a câteva luni, ele nu au fost detectate de agenţia guvernamentală AFAD, care supraveghează tabăra. Violurile au fost dezvăluite doar după ce personalul militar a observat că vinovatul ducea copii în punctele moarte ale camerelor de filmat.
Ca răspuns la aceste dezvăluiri, un ofiţer militar de rang înalt de la tabăra Nizip a declarat ziarulului BirGun că AFAD este de vină pentru violuri. Dar AFAD nu a fost singura parte care nu a ştiut că aceste au avut loc în interiorul taberei, care are capacitatea de a găzdui 14.000 de refugiaţi.
Tabăra a fost lăudată luna trecută pentru standardele sale în timpul unei vizite efectuate de cancelarul german Angela Merkel, fostul premier turc Ahmet Davutoglu şi alţi oficiali guvernamentali turci.
Ştireae şocantă apare în momentul publicării unor rapoarte care susţin că vameşii turci abuzează şi împuşcă refugiaţi sirieni, forţând Amnesty Internaţional şi alte organizaţii pentru drepturile omului să afirme că Turcia nu este un loc sigur pentru solicitanţii de azil.
Dar, în ciuda oricărei controverse privind tratamentul acordat de Turcia solicitanţilor de azil, ţara găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi din lume, inclusiv 2,7 milioane de refugiaţi sirieni.
În prezent, UE şi Turcia depun eforturi pentru a face să funcţioneze un acord încheiat recent şi pe baza căruia Ankara va primi înapoi toţi imigranţi ilegali care ajung în Grecia. În schimb, UE va primi în mod direct mii de refugiaţi sirieni din Turcia şi va oferi acesteia ajutoare financiare în valoare de câteva miliarde de euro pentru a-i întreţine pe refugiaţi.
Totuşi, neînţelegerile existente între cele două state în privinţa uneia dintre condiţiile acordului – ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci pe teritoriul UE – ar putea periclita acordul, în special după ce Ankara a ameninţat Bruxelles-ul că va da drumul refugiaţilor în Europa dacă UE nu va rezolva curând problema vizelor pentru cetăţenii turci.
Conform ONU, peste 250.000 de persoane au fost ucise în războiul din Siria şi alte peste 12 milioane au fost forţate să se refugieze intern sau extern începând cu 2011. Războiul sirian a dus, de asemenea, la generarea celei mai grave crize europene a refugiaţilor de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care peste un milion de persoane au sosit pe continent în decursul anului trecut.