Elemente de statalitate. Actele de studii din Transnistria vor fi apostilate la Chişinău

Recunoaşterea diplomelor universitare din Transnistria ar fi elemente ale viitorului statut special şi primele elemente de statalitate a regiunii secesioniste, afirmă analistul Vladimir Socor.
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria) (novostipmr.com)
Ştefan Sârbu
07.02.2018

Actele de studii eliberate începând cu anul 1992 de către instituţiile de învăţământ din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender vor fi apostilate.

În acest sens, Executivul de la Chişinău a aprobat miercuri o hotărâre privind completarea cadrului normativ în vigoare cu reglementări care vor permite aplicarea apostilei pe actele emise în regiunea transnistreană, în particular de Universitatea „T.G. Şevcencko” din Tiraspol.

„E o realizare! Consider că fiecare pas, oricât ar fi de mic, ne aduce mai aproape de soluţionarea conflictului. Măsura aceasta e pentru confortul cetăţenilor”, a notat premierul Filip.

Astfel, potrivit guvernului moldovean, tinerii din stânga Nistrului vor avea posibilitatea să-şi continue studiile şi să se angajeze în câmpul muncii în străinătate.

Apostila însă va fi condiţionată de faptul ca actele de studii să fie elaborate conform standardelor şi recomandărilor experţilor europeni. Modelul formularului să fie unul neutru, aprobat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Totodată, sigiliile şi ştampilele să nu conţină simbolurile de stat ale Transnistriei.

Menţionăm că la sfârşitul lunii noiembrie 2017 după runda de negocieri în format 5 2 de la Viena, analistul Vladimir Socor şi-a exprimat îngrijorarea de „avântul” şi direcţia negocierilor sub preşedinţia austriacă a OSCE, menţionând că recunoaşterea diplomelor universitare din Transnistria şi înregistrarea plăcuţelor automobilelor din stânga Nistrului ar fi elemente ale viitorului statut special şi primele elemente de statalitate.

”Nouă nu ni se spune în ce direcţie duc aceşti „paşi mici”, ni se spune numai că e necesar să facem „paşi mici”, dar direcţia nu e definită, dar noi vedem direcţia. Este direcţia introducerii treptate, fără negocieri, introducerea de facto pe furiş a unor elemente de statalitate pentru Transnistria”, a conchis analistul.

Apostila este o legalizare suplimentară a unui act oficial, necesară pentru ca documentul să fie recunoscut într-o ţară semnatară a Convenţiei de la Haga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor