Igor Boţan: Cota de participare a transnistrenilor la parlamentare ar putea fi joasă, dar influenţa lor mare

Li s-a acordat două circumscripţii, totuşi autorităţile din Transnistria nu permit niciun fel de activităţi electorale, secţii de votare, promovare a campaniilor sau colectarea semnăturilor pentru listele de subscripţie în regiune, a subliniat analistul politic.
Igor Boţan (Florin Chirilă/Epoch Times România)
Maria Maevschi
21.02.2018

Cu cât se apropie mai mult alegerile parlamentare din toamnă, cu atât mai actuală devine întrebarea care va fi cota de participare a cetăţenilor cu drept de vot din stânga Nistrului, având în vedere faptul că pentru această regiune vor fi create două circumscripţii.

În opinia directorului Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, în primul rând, trebuie de luăm în considerare faptul că autorităţile de la Chişinău, atunci când au început desemnarea circumscripţiilor uninominale, habar nu aveau şi nu ştiau câţi cetăţeni cu drept de vot pot veni la votare în ziua alegerilor.

Cu toate că se cunoaşte că pentru cetăţenii moldoveni din stânga Nistrului au fost eliberate aproximativ 250 de mii de buletine de identitate, totuşi nu există nicio cifră care să indice, cel puţin aproximativ, câţi concetăţeni din Transnistria ar putea participa la alegeri, iar numărul celor care au participat la alegerile prezidenţiale din 2014, nu poate fi folosit ca cifră de referinţă.

Cu toate acestea, Igor Boţan a ţinut să precizeze că trebuie luat în considerare faptul că în cele opt cicluri electorale prin care a trecut Republica Moldova de la independenţă încoace, „la alegerile parlamentare au participat aproximativ 10 mii de alegători din Transnistria”.

Deşi la parlamentarele din toamnă „ne putem aştepta la 10-15 mii de participanţi”, totuşi, există un lucru specific în cazul Transnistriei şi al acestor circumscripţii, întrucât, a menţionat Boţan, cei care vor să candideze pot colecta semnături în orice circumscripţie electorală.

„De exemplu, prietenii Transnistriei din Găgăuzia pot colecta cel puţin 500 de semnături pe teritoriul Găgăuziei şi se pot înregistra în calitate de candidaţi pentru circumscripţiile transnistrene”, a declarat analistul politic, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Mai mult decât atât, autorităţile regiunii separatiste ar fi declarat că e dreptul cetăţenilor „să participe la aceste alegeri, pe cont propriu să se deplaseze, niciun fel de activităţi electorale, deschidere a secţiilor de votare, promovare a campaniilor pe teritoriul Transnistriei sau colectarea semnăturilor pentru listele de subscripţie autorităţile din Transnistria nu permit.”

Deşi cota de participare a transnistrenilor la alegerile din toamnă ar putea fi una foarte joasă, expertul consideră că influenţa lor ar putea fi foarte mare, ba chiar „ar putea să răstoarne cursul european al Republicii Moldova”. Boţan a ţinut să amintească de guvernarea din 1998 care s-a putut menţine datorită unui singur vot adus de la Glinoaia, iar acum, Transnistria are oficial două mandate pe care le poate utiliza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor